Andréas Wargenbrant får varje vecka neka personer och företag som vill öppna i lokalerna.

Andréas Wargenbrant får varje vecka neka personer och företag som vill öppna i lokalerna. Foto: André Kvist.

Nytt liv i Spritfabriken – stjärnkock och skjutbana flyttar in

"Alla som öppnar här brinner verkligen för det dem gör"

ÖDÅKRA.

Verksamheten på Spritfabriken i Ödåkra växer så det knackar. Inom ett år ska flera välkända företag flytta in och Spritans ägare får varje vecka neka intressenter.

Av
André Kvist

Under lång tid var platsen öde och en skamfläck i bygdens ögon. Men på sistone har Spritfabriken blivit samlingsplatsen för passionerade och drivna entreprenörer. För drygt två år sedan tog Andréas Wargenbrant och kollegan Martin Haase över med högtflygande planer och sedan dess har satsningen tagit stora kliv.

– Jag känner att vi får ett väldigt stort gensvar av Ödåkraborna och helsingborgarna. Till nästa sommar har vi jättemånga arrangemang bokade, det blir stort! Jag känner att det varit enorm respons, berättar Andréas om den första tiden.

Just nu ligger det ett antal företag i de tegelklädda lokalerna. Bland annat Ødåkra Brygghus, 32 kvadrat och R&R Sweden. Denna veckan öppnade Två Systrar upp ett nytt café här och lägger samtidigt sin produktion på platsen.

– Jag är bara positivt, jag tror att det är bra att vara många företag plus att det är en fin miljö. Jag tror folk är ute efter något annat, att få en känsla och inte bara en lokal, alla är väldigt jordnära, säger Lina Nilsson, ägare 32Kvadrat.

Hjärta och passion är något som värdesätts bland entreprenörerna.

Hjärta och passion är något som värdesätts bland entreprenörerna. Foto: André Kvist.

Inom kort väntas fler välrenommerade företag ta plats. Närmast Stinas Blommor, sedan Il Studio Madsens Hair & Makeup och foodtrucken Papa Piada som öppnar en permanent restaurang. Även konstnärerna Henrietta Kozica och Daniel Hjalmarsson ska skapa konst i de anrika lokalerna.

– Alla som öppnar här har verkligen hjärta och passion bakom det de gör, de brinner verkligen för vad dem gör, det måste finnas! Vi ska ha många udda saker, anser Andréas.

Planen är att inom ett år fylla våning 1 och sedan arbeta sig uppåt i de gamla fabrikslokalerna. Nog finns det plats nu när bråten rensats ut och ersatts med färgburkar och snickarstegar. Nästa år kan Andréas Wargenbrant avslöja flera häpnadsväckande nyförvärv.

– Det blir padelbanor i den stora hallen, där kommer även finnas pilates, kiropraktik och naprapater på 1 400 kvadratmeter, börjar han och fortsätter:

– Europas största inomhusskjutbana, Shooting Zone, ska byggas i källaren. Polisen har redan varit och provskjutit här.

Bygglovsansökan lämnades in denna vecka.

– Det är då pistoler och gevär med pistolkaliber som vi kommer skjuta. Som polisens Mp5or och .22LR. Förhoppningsvis öppnar vi i början på året, säger Daniel Denwood, ägare och föreståndare

En gammal bil som lämnats kvar skapar en brygga mellan gammalt och nytt, den får stanna tycker Andréas Wargenbrant.

En gammal bil som lämnats kvar skapar en brygga mellan gammalt och nytt, den får stanna tycker Andréas Wargenbrant. Foto: André Kvist.

En av Sveriges största kockprofiler, skåningen Tina Nordström, ska också öppna upp. I sina sociala medie-kanaler visar hon Spritans lokaler där hon ska inkvartera sin verksamhet, "Det kommer bli så jävla bra!!", säger hon.

– Vi håller på att bygga hennes "showkitchen", berättar Andréas Wargenbrant.

Åtminstone tre "stora spelare" till är på gång, bland annat en av Sveriges största fotografer. Men vem eller vilka det rör sig om återstår att se. Med den enorma dragningskraft och potential som finns i lokalerna är det inte konstigt att fler och fler får upp ögonen för Spritan.

– Vi försöker få detta till att bli bra mat, bra inredning och design/fashion. Jag säger nog nej till 1-2 i veckan, det har blivit otrolig respons. Det är ett livsprojekt.

Vad som sker här framåt återstår att se, diskussioner förs om en tech-hub för start-ups. Platsen finns åtminstone, tre våningar återstår i den gamla fabriksbyggnaden.

Varningsskylten i bakgrunden ska sättas upp, stora hallen vaktas av en staty.

Varningsskylten i bakgrunden ska sättas upp, stora hallen vaktas av en staty. Foto: André Kvist.

Spritan

Den gamla spritanläggningen, eller ”Spritan” som den i Ödåkramun mest har kallats, stod klar 1897 under namnet Hälsingborgs Spritförädlings Aktiebolag. Fabriken lades ner 1977. Lokalerna omfattar omkring 16 000 kvadratmeter och tomten är på cirka 35 000 kvadratmeter.

Lokalerna har länge stått tomma, men har i perioder använts som lagerlokaler för till exempel Ikea. De lär också ha varit ett tillhåll för personer som sökt sig dit.

Publicerad 28 September 2018 11:38