I samma länga håller bland annat Helsingborgs Dagblad, klädkedjan b´chic samt Waynes Coffee till. På den lilla bilden: Martin Grüll.

I samma länga håller bland annat Helsingborgs Dagblad, klädkedjan b´chic samt Waynes Coffee till. På den lilla bilden: Martin Grüll. Foto: Joel Winqvist samt pressbild

Butikjättens förra citylokal fortfarande tom – men framtiden klarnar

Ny butik på gång – och innovationshubb flyttar in

HELSINGBORG.

Ända sedan Kapp Ahl lämnade sina lokaler vid Rådhustorget i city har lokalerna stått tomma. Men nu klarnar framtiden, som stavas såväl innovationshubb som butiksverksamhet.

Klädkedjan lämnade lokalerna på Drottninggatan 14 kring Rådhustorget tidigare under året och flyttade istället in i Magnus Stenbock-gallerian på Kullagatan där man nu håller till.

Lokalerna på Drottningatan står ännu tomma, men nu börjar det hända grejer. Helsingborgs stad har nämligen skrivit hyreskontrakt om att hyra en del av klädjättens förra lokaler. Det är stadsledningsförvaltningen som ska använda 1 270 kvadratmeter av fastighetens yta för kontorsändamål. Staden kommer att inhysas i det andra och tredje våningsplanet.

Det är generellt sett ett pussel att få allt att gå ihop

Martin Grüll, stadens digitaliseringsdirektör, berättar att kommunens anställda medarbetare sitter utspridda på över 400 olika fysiska arbetsställen i Helsingborg.

– Det är generellt sett ett pussel att få allt att gå ihop. Vi har ett behov att samlokalisera ett antal verksamheter, förklarar han.

Men ett lika starkt argument för att flytta in i lokalerna är stadens nya satsning på en innovationshubb, berättar han. Hubben, eller Hbg works som det också kallas, blir en av verksamheterna i lokalerna och ses som en central förmåga för staden att förverkliga idéer och digitalisering. Tanken är att stadens medarbetare, invånare och företag ska kunna mötas i en kreativ miljö och driva gemensamma projekt framåt, med stadens bästa för ögonen.

– Vi kraftsamlar våra utvecklingsresurser, menar Martin Grüll.

– Vi har en ambition att kunna ha en invigning i februari i lokalerna, säger han och berättar samtidigt att det här innebär att stadsledningsförvaltningen i och med flytten kommer att lämna tre lokaler, i Konsul Perssons villa, på Prästgatan och vid Stortorget.

Hyreskontraktet mellan staden och fastighetsägaren Castellum kostar hyrestagaren 2 750 000 kronor per år och tillträde skedde i början på oktober.

...det kommer att komplettera utbudet i city på ett bra sätt, tycker jag

Samtidigt står det klart att en ny butik ska flytta in i bottenplan i fastigheten samt i delar av det andra våningsplanet. Det berättar Mats Borgström på Castellum.

– Men vi kan inte gå ut än med vilka det är. Vi är överens men har inte skrivit avtal än. Men det kommer att komplettera utbudet i city på ett bra sätt, tycker jag, säger Mats Borgström.

I början på 2019 lär butiken få tillgång till sina lokaler, berättar han.

Publicerad 05 October 2018 11:53