Julius Lindström rusar fram med forehand i högsta hugg.

Julius Lindström rusar fram med forehand i högsta hugg. Foto: André Kvist.

Högstadieelever tränar padel frivilligt under skoltid

"Man får ett leende på läpparna"

HELSINGBORG.

Den populära sporten padel har nu tagit sig in i skolvärldens schema. Sedan terminstart har niondeklassare från Rydebäcksskolan kunnat välja padel som tisdagens första lektion.

Av
André Kvist

Det är en regnig och höstgrå tisdagsmorgon när eleverna tar sig till industrilokalerna på Rännarbanan nära Ramlösa station. Klockan är runt kvart i åtta och dagens första lektion är "elevens val". Självmant har ett 15-tal unga elever ur nionde klass tagit sig hit.

– Det är riktigt roligt, jag spelar lite på fritiden. Jag tycker det är skönt att gå upp tidigt och träna lite, det känns bra sen när man kommer till skolan, säger Julius Lindström.

Rydebäcksskolan och dess ledning har en tydlig inriktning mot idrott och hälsa. Sedan ett par år tillbaka samarbetar läroverket med Padel Crew och har under sporadiska friluftsdagar erbjudit elever att pröva på sporten. Men i och med höstterminens start kan eleverna nu alltså välja padel som morgonaktivitet, när de likväl kunnat få sovmorgon.

– Padeln är rätt stor på Rydebäcksskolan, både bland personal och nu hos elever. Nu tog vi det ett steg längre och gjorde det som en idrottsprofil, som en del i vår verksamhet. Det går helt i linje med rörelse på morgonen innan skolarbetet går igång. Det har mottagits väldigt bra. Det var så stort intresse att vi fick dela upp grupperna på två terminer, berättar Per Lagnebo, idrottslärare.

Idrottsläraren Per Lagnebo hoppar in med jämna mellanrum.

Idrottsläraren Per Lagnebo hoppar in med jämna mellanrum. Foto: André Kvist.

– Framförallt för att det är kul men också för att vi tror och vill att ungdomsverksamheten kommer expandera. Det är fortfarande ont om unga spelare och detta är ett steg i den riktningen att introducera padel till unga människor, säger Marcus Eriander, Padel Crew.

En del i att man satsar på hälsa och sporten padel är skolledningens ambition att aktivera ungdomarna. Konceptet finns redan på ett antal gymnasieskolor runt om i landet där man lagt märke till padelns enorma popularitet. Men på en högstadieskola kan det vara unikt, åtminstone är det väldigt få skolor som erbjuder padel till elever.

– Jag känner inte till någon annan, gymnasieskolor känner jag till som har det. Men för högstadieskolor tror jag att vi är först på bollen, säger Per Lagnebo.

Hela gänget från Rydebäcksskolan.

Hela gänget från Rydebäcksskolan. Foto: André Kvist.

Upplägget sedan starten har varit att börja med grunderna som slag och regler för att sedan bygga vidare. Nästa steg är att lära ut taktiken för hur man spelar två mot två. Sporten är enkel att greppa och den personliga utvecklingen går fort.

En som inte behöver lära sig hur man slår till bollen rätt är Leo Hylander. Han har spelat i tre år och är troligen Sveriges bästa 15-åring. I helgen vann han i Västerås mot seniorer i B-serien. Att kunna få utöva sin idrott under skoltid ser han bara som positivt.

– Det är jättebra, roligt att det blir fler som hoppar på. Man får ett leende på läpparna, det blir en bättre lektion efter detta och jag utvecklas som spelare också, berättar han.

Leo Hylander är en av landets bästa 15-åringar, nu får han möjlighet att träna även under skoltid.

Leo Hylander är en av landets bästa 15-åringar, nu får han möjlighet att träna även under skoltid. Foto: André Kvist.

De flesta eleverna som denna tisdag dragit på sig träningskläderna hade inte spelat padel tidigare eller hade bara prövat på det. Numera spelar de flesta på fritiden också. Clara Bong började spela i somras.

– Vi får lära oss att samarbeta och hur viktigt det är att röra sig på morgonen så man kommer igång. Det känns skönt att ha gjort något redan på morgonen, säger hon.

Clara Bong teamar upp med Marcus Eriander får att lära sig mer om taktiken och hur man ska röra sig.

Clara Bong teamar upp med Marcus Eriander får att lära sig mer om taktiken och hur man ska röra sig. Foto: André Kvist.

Publicerad 05 October 2018 07:00