Vz 61 Skorpion, det vapen som användes vid mordet.

Vz 61 Skorpion, det vapen som användes vid mordet. Foto: Polisen.

Hovrätten friar två män efter Bårslövsmordet

"Stöd för åtalet är således inte sådant att det är ställt utom rimligt tvivel"

BÅRSLÖV.

I somras dömdes två män för det uppmärksammade mordet i Bårslöv. En 36-åring fick 16 års fängelse och en 22-åring åtta år för medhjälp till mord. På onsdagen ändrade Hovrätten domen.

Av
André Kvist

Det var den 31 oktober 2017 som en 20-årig man skjöts ihjäl på en grusplan vid idrottsplatsen i Bårslöv. Enligt polisens utredning ska minst 15 skott ha avlossats med ett automatvapen i en bil och utanför.

Två män dömdes slutligen till mord och medhjälp till mord i Helsingborgs tingsrätt. En 36-årig man fick 16 års fängelse för mord och grov skadegörelse. 22-åringen fick 8 års fängelse för medhjälp till mord.

Försvaret påpekade i huvudförhandlingen i hovrätten att ett avgörande vittnesmål inte stämmer med teknisk bevisning och att mordvapen och motiv saknas. Männen släpptes på fri fot av hovrätten för tre veckor sedan.

På onsdagen kom hovrättens dom som friar båda männen.

Hovrätten menar att ett vittnesmål brister på tre viktiga punkter jämfört med den tekniska och rättsmedicinska bedömningen. Dels uppgiften att det varit två personer som skjutit, undersökningen visar att det varit en skytt. Vidare även hur skotten avlossats och att offret flydde för sitt liv.

"Den utredning som har lagts fram till stöd för åtalet är således inte sådan att det är ställt utom rimligt tvivel att (misstänkt) och (misstänkt) tillsammans och i samförstånd har skjutit (offret)."

Åklagaren ville se en skärpning av straffet för båda männen och att 22-åringen ska dömas för mord han med.

De båda männen döms dock precis som i tingsrätten för grov skadegörelse efter att ha anlagt en brand i den bild som offret färdats i. Straffet bestäms till åtta månader.

Publicerad 17 October 2018 11:17