"Det var en lättnad mer än eufori" sammanfattar nye klubbdirektören HIF:s lyft upp till Allsvenskan. Foto: André Kvist.

HIF:s nye klubbdirektör balanserar två fotbollsvärldar

"Att se fotbollen från ett annat perspektiv, från gräsrotsnivå är en skön känsla"

HELSINGBORG.

Under dagen styr han ett allsvenskt lag, på kvällen är han ledare för sjuåringar i en lokal klubb. Nye klubbdirektören Joel Sandborg lämnar hockeyn för fotbollen och har redan stakat ut målen för nästa säsong.

Av
André Kvist

Det har gått några veckor sedan beskedet kom att Joel Sandborg tar över som ny klubbdirektör för HIF. I dagarna installerar han sig på Olympia och lämnar sin tjänst vid Rögle BK. Men han är definitivt ingen främling på platsen. Under sin karriär har han i tre omgångar arbetat för HIF, senast som tillförordnad klubbdirektör, och han minns än idag känslan första gången han såg en HIF-match.

– Jag vill få fler att se detta som en upplevelse. Uppleva det jag gjorde som 13-åring när jag besökte Olympia för första gången, det slog mig hela vägen in i hjärtat och jag blev frälst, berättar Joel Sandborg.

Allsvenskan nästa år var redan klart när tre matcher återstod, efter draghjälp från Landskrona BoIS. Utmaningen nu är att få rätsida på ekonomin, ett arbete som kan ta upp till fem år.

– Det är ett jättejobb att öka intäkterna. Jag får ofta frågan om det löser sig när vi nu går upp i Allsvenskan? Ja, fast vi får ökade kostnader också. Att tro att de allsvenska medlen löser saken, det gör det inte, säger han och fortsätter:

– Organisationen ska bära i Allsvenskan. Vi måste öka lokala intäkter, sponsring, publik. Vi måste sätta uttrycket "en hållbar ekonomi" och det kommer ett hårt arbete innan vi är en stabil klubb, det kommer ta tid!

Tryggheten står överst på agendan, alla besökare ska känna sig trygga i att besöka Olympia, asner Sandborg.

Tryggheten står överst på agendan, alla besökare ska känna sig trygga i att besöka Olympia, asner Sandborg. Foto: André Kvist.

Första målet är att hålla sig kvar i Allsvenskan till säsongen 2020. Då fördubblas tv-intäkterna till klubbarna och på det tåget ämnar HIF vara på.

Att driva en elitförening är en svår balansgång mellan att investera i sin fotbollsverksamhet ut efter vad klubben lyckas skapa för ekonomiska förutsättningar här och nu, menar Sandborg.

Säsongen 2019 är otroligt viktig då den ekonomiska skillnaden mellan Allsvenskan och Superettan kommer bli enorm säsongen 2020. Att laget tar klivet upp till högsta ligan beskriver han mer som en lättnad.

– Det kändes ju fantastiskt, det känns mer som en lättnad att vi är tillbaka där vi ska vara än att fira att vi gick upp. Det var en lättnad mer än eufori. Superettan är en otroligt tuff serie och det har varit en satsning bara att komma upp.

För att öka intäkterna och skapa förutsättningarna för klubben att bli stabil kommer man skapa arrangemang och göra insatser så att fler kommer till matcherna.

– Vi måste komma ut utanför Olympia, vi måste möta folk ute och bli relevanta för fler. Samtidigt ska vi erbjuda arrangemang som lockar alla typer av besökare och familjekonstellationer. Det ska finnas mervärde vid det ett besök på Olympia som är till för dem som inte här enbart för 90 minuters fotboll.

Hur tänker du då kring trygghet- och säkerhetsfrågan?

– Det är överst på agendan, att Olympia ska vara en plats för alla! Det vi arbetar väldigt mycket med nu är hur vi säkerställer ett tryggt och underhållande arrangemang för våra besökare. Jag tror det bästa är att ha en jäkligt nära dialog med alla supporterfraktioner då alla vill HIFs bästa.

För fjärde gången i sin karriär är Joel Sandborg tillbaka på Olympia.

För fjärde gången i sin karriär är Joel Sandborg tillbaka på Olympia. Foto: André Kvist.

Efter kontorstider byter Joel Sandborg kavajen mot ledarstället. Han är tränare för sjuåringar i Ramlösa Södra.

– Det är en rolig skillnad. Att se det enorma engagemanget och bara fokusera på barnen är en rätt skön känsla, att vara ute på gräsrotsnivå. Jag tycker det är en skön balans! Se Helsingborgsfotbollen från ett annat perspektiv, aslutar Joel Sandborg.

Publicerad 02 November 2018 09:00