Helsingborgs polischef Sven Holgersson.

Helsingborgs polischef Sven Holgersson. Foto: Mattias Grenholm

Boende på Söder fortfarande bland landets otryggaste

Dyster bild enligt polisens årliga mätning

HELSINGBORG.

Trots att en förkrossande majoritet av alla tillfrågade helsingborgare uppger att de inte har blivit utsatta för något brott så är det många som känner sig otrygga på stan. Det visar polisens senaste trygghetsmätning och precis som förra året är det värst på Söder – ja, återigen är Söder bland de otryggaste områdena i hela landet.

Av
Mattias Grenholm

3 816 slumpvis utvalda Helsingborgsbor har fått polisens trygghetsenkät i brevlådan – 2 221 har svarat. Det ger en svarsfrekvens på 58 procent, vilket polisen framhåller som hög och tillfredsställande. Men det varierar mycket från stadsdel till stadsdel.

– Vi är medvetna om att vi inte når så många unga och utlandsfödda med annat modersmål än svenska och det är givetvis ett problem. Men vi ser svaren som ett urval som är jämförbart över tid och att vi därmed kan se trender, säger Mats O Johansson, kommunpolis i Helsingborg.

Jämfört med förra årets mätning ser det något bättre ut för hela stan vad gäller trygghetskänslan men går man längre tillbaka i tiden är utvecklingen fram till dagens situation dyster.

Flera uppmärksammade skjutningar och sprängningar de senaste åren har medfört ökad otrygghet, men även sådant som fortkörning med moped och bilar, berusade personer i gatumiljön och narkotikaförsäljning drar ner trygghetsbetyget.

– Vi arbetar målmedvetet och på sikt tillsammans med kommunen och civilsamhället för ett tryggare Helsingborg. Arbetet tar tid men det är naturligtvis tråkigt att situationen är som den är, säger Helsingborgs polischef Sven Holgersson och tillägger att det för närvarande sitter 13 personer häktade för grova narkotikabrott, i något fall synnerligen grovt.

Det är naturligtvis tråkigt att situationen är som den är

De stadsdelar där de boende uppger störst otrygghet ligger i södra Helsingborg - Söder, Högaborg, Eneborg och Planteringen, men även Dalhems centrum och Drottninghög. En förbättring jämfört med förra årets mätning är att fler anser att polisen bryr sig om de lokala problemen.

Publicerad 13 November 2018 16:34