Camilla Bergvall och EliSophie Andrée.

Camilla Bergvall och EliSophie Andrée. Foto: Tam Thi Le Cao/Pontus Sander

Helsingborg får en egen feministisk filmfestival

HELSINGBORG.

Nu får Helsingborg en egen feministisk filmfestival. I mars hålls en tvådagarsfestival med mängder av filmer samt föredrag och samtal om kvinnors villkor och feminism inom filmindustrin.

Av
Mattias Grenholm

Bakom initiativet står estradpoeten och författaren EliSophie Andrée och organisationen FemHbg.

– Jag ville arrangera en feministisk filmfestival i Helsingborg för att det är dags för det, helt enkelt. Det finns nog med snubbiga filmer och efter metoo är detta ett ständigt brännande ämne, säger EliSophie Andrée, projektledare för Feministisk Filmfestival Helsingborg i ett pressmeddelande.

Ambitionen är att visa både kort- och långfilmer med lokalt, nationellt och internationellt ursprung. Än så länge har man inte spikat programmet eftersom man förhandlar om visningsrättigheter.

– Men en som är fri att visas är en stumfilm från 1923 som brukar kallas världens första feministiska film, ”The smiling madame Beudet”. I äldre tider var det många kvinnor som var ledande och drivande inom filmindustrin men detta förändrades efterhand till att bli mansdominerad och präglad av den manliga blicken, säger Camilla Bergvall, ordförande för FemHbg.

I äldre tider var det många kvinnor som var ledande

Feministisk Filmfestival Helsingborg arrangeras av FemHbg i samarbete med Helsingborgs bibliotek med ekonomiskt stöd från Kulturnämnden. Festivalen äger rum i Hörsalen på Stadsbiblioteket den 2 och 3 mars mellan 11 och 17.30 båda dagarna.

Publicerad 25 December 2018 07:00