SD tar åter upp frågan om att förbjuda tiggeri i Helsingborg.

SD tar åter upp frågan om att förbjuda tiggeri i Helsingborg. Foto: Mostphotos.com

Sverigedemokraterna vill förbjuda tiggeri

Motionen får inte stöd av övriga partier i Helsingborg

HELSINGBORG.

Sverigedemokraterna har lämnat in en motion om att förbjuda tiggeri i Helsingborg, något man velat en längre tid. Men det är inte troligt att motionen antas eftersom alla andra partier utom Moderaterna är emot.

Av
Mattias Grenholm

I motionen skriver man att staden liksom Vellinge kommun bör införa en ny paragraf i de lokala ordningsföreskrifterna om att förbjuda aktivt eller passivt förbud.

Anledningarna är bland annat att stora delar av tiggeriet är organiserat av ligor som utnyttjar människor, skriver man i motionen.

– Eftersom regeringen inte kommer att ta ett sådant beslut får vi försöka göra det här i Helsingborg. Det finns inga lagliga hinder att göra det, säger Michael Rosenberg (SD) till Helsingborgs dagblad, som först uppmärksammat motionen.

Men övriga partier säger blankt nej till ett tiggeriförbud, utom Moderaterna. De ser helst ett nationellt förbud och inte enbart ett lokalt.

– Faktum är att det sedan gammalt finns ett krav på polistillstånd för insamling av pengar i de lokala ordningsföreskrifterna men de tillämpas inte. Det är egentligen polisen som tar beslut utefter sina prioriteringar. Moderaterna har inte för avsikt att själva lyfta frågan i fullmäktige, säger Peter Danielsson.

Publicerad 17 January 2019 14:20