Ett 15-tal stugor utsattes för inbrott på Närlunda koloniområde. I Ebba Jarnhags stuga hade tjuvar ställt till med rejäl oreda.

Ett 15-tal stugor utsattes för inbrott på Närlunda koloniområde. I Ebba Jarnhags stuga hade tjuvar ställt till med rejäl oreda. "Man blir så förbannad", säger hon. Foto: Privat

15-tal kolonistugor utsatta för inbrott: "Ser helt sinnessjukt ut här"

Stölder och skadegörelse på Närlunda koloniområde

HELSINGBORG.

Omkring 15 kolonistugor har utsatts för inbrott på Närlunda koloniområde. Bland annat har kopparföremål försvunnit och stor oreda har ställts till i stugorna. "Man blir så förbannad och det tar tid att ordna upp allt igen", säger Ebba Jarnhag, en av kolonisterna som har drabbats.

Natten mellan onsdagen och torsdagen utsattes ett fleratal stugor för inbrott på koliniområdet på Närlundavägen i Helsingborg. Åtta anmälningar ligger hos polisen som stölder eller försök till stöld och enligt föreningens uppskattning är det ett 15-tal stugor som har utsatts.

– Det är en del som har försvunnit här men det är svårt att säga exakt vad. Men bland annat har man tagit kopparrör till en värmeväxlare och sedan stått utanför och skalat av plastisoleringen och bara tagit med sig kopparmaterialet, säger Ebba Jarnhag som är en av de som har drabbats.

För att minimera risken för just inbrott hade hon och sambon Tomas Qvintus det tänt i stugan. Men när de på torsdagen kontaktades av koloniföreningen om vad som inträffat och åkte dit blev de varse att belysningen både inne och ute hade slagits sönder. I stugan och intilliggande förråd hade tjuvar röjt runt ordentligt.

– Det ser sinnessjukt ut här. De har klirrat rutan till stugan och brutit upp dörren till förrådet. Sedan har de vänt upp och ner på allt, flyttat runt möbler.

– Man blir så jävla trött – att det ens ska hända. Det blir så mycket merjobb, säger Ebba Jarnhag.

Det intilliggande förrådet hade tjuvar brutit upp dörren på. Vad som eventuellt har sulits är ännu oklart.

Det intilliggande förrådet hade tjuvar brutit upp dörren på. Vad som eventuellt har sulits är ännu oklart. Foto: Privat

Omständigheterna kring hur tjuvarna har tagit sig in på området känner Ebba Jarnhag inte till, men hon menar att den pågående diskussionen kring om koloniområden ska vara öppen för allmänheten året om är förkastlig.

– De politiker som menar att det ska vara öppet jämt är verklighetsfrånvända. Det är skittrevligt att allmänhet besöker områden under odlingssäsong för att se hur vi har det. Men på höst och vinter när vi kolonister knappt är där, då är det ju lätt att sådant här händer och det behöver man ju inte vara en paranoid typ för att förstå.

I nuläget finns ingen person gripen för inbrotten.

Publicerad 18 January 2019 12:30