Mila Ledje har följt med pappa Markus till Hamnarbetarnas kontor. Lycka att det finns en gunga på gården.

Mila Ledje har följt med pappa Markus till Hamnarbetarnas kontor. Lycka att det finns en gunga på gården. Foto: Mattias Grenholm

Konflikten sätter hamnen i gungning

Hamnarbetarna om lockouten: "De skjuter sig själva i foten"

HELSINGBORG.

Det är en kylig januaridag i Helsingborgs hamn och mycket av arbetet står stilla. Men inne i villakontoret där de strejkande hamnarbetarna samlas på fredag förmiddag är det varmt och full aktivitet. Kampviljan finns där – arbetsgivarnas lockout möts med en del förvåning och en del ilska.

Av
Mattias Grenholm

Eftersom Svenska hamnarbetarförbundet inte kunde acceptera medlarnas senaste bud, de anser att det i stort sett var liktydigt med arbetsgivarorganisationen Sveriges Hamnars linje, så bröt den varslade strejken ut i onsdags. Klockan 9-11 strejkade man, samma tider på fredagen.

Arbetsgivarnas motdrag är en lockout där Hamnarbetarförbundets medlemmar stängs av från arbetet från 9 på morgonen till midnatt de dagar punktstrejken pågår.

– Om man ser detta som en kraftmätning, en duell, så är det underligt att de börjar med att skjuta sig själva i foten, säger Rolf Lycktoft, ordförande för Hamnarbetarnas avdelning 6 i Helsingborg.

Förbundsordförande Eskil Rönér och Rolf Lycktoft, lokalordförande i Helsingborg, tycker att lockouten är märklig.

Förbundsordförande Eskil Rönér och Rolf Lycktoft, lokalordförande i Helsingborg, tycker att lockouten är märklig. Foto: Mattias Grenholm

Han menar att lockoutåtgärden är orimlig och dessutom slår mot de av fackmedlemmarna som inte är uttagna till strejk. Och hur arbetsgivarna tänker förstår han inte.

– Om det är för att skrämma så har det fått motsatt effekt – vi blir bara triggade och förbannade. Det gör oss mer tajta, säger han.

På hamnarbetarnas kontor har ett stort antal fackmedlemmar samlats på fredagsförmiddagen. Det är en lättsam stämning, mycket skoj och socialt snack men även en beslutsamhet i luften. Förbundsordföranden Eskil Rönér är på plats, hans ordinarie arbetsplats är i Helsingborgs hamn.

– Vi är ett medlemsstyrt fackförbund med stark lokal bestämmanderätt, inte som Transport som styrs centralt av LO. Det gör att många ser den här konflikten som politisk och både arbetsgivarna och LO verkar rädda för att gå med på våra krav, säger han.

Uppslutningen av hamnarbetare är stor på villaövervåningen. Fika, småprat och information står på dagordningen.

Uppslutningen av hamnarbetare är stor på villaövervåningen. Fika, småprat och information står på dagordningen. Foto: Mattias Grenholm

Eskil Rönér och Rolf Lycktoft menar att kraven inte på något sätt är underliga eller särskilt långtgående.

– Konflikten handlar om att vi vill skriva ett kollektivavtal, precis som Transport har. Sveriges Hamnar sätter sig emot lokalt inflytande över arbetsplatserna – detta är viktigt för oss och är också en grund till att vi är där vi är, säger Eskil Rönér.

I nuläget lägger inte hamnfacket några nya strejkvarsel men det finns en plan om inte förhandlingarna leder någon vart. Enligt ordföranden pågår ett intensivt arbete inom förbundet och man känner sig väl förberedd.

– En del utomstående hör av sig och frågar om de får bidra till strejkkassan. Jag kan bara säga att vår ekonomi är god och att vi i nuläget inte skramlar med bössorna. Vad man frågar sig är hur mycket arbetsgivarna anser att det får kosta dem.

Mikael

Mikael "Isak" Skog i orange jacka känner att kampviljan är god. Foto: Mattias Grenholm

Hamnarbetaren Mikael "Isak" Skog har tagit sig till kontoret för fika och samhörighet med arbetskamrater. Han menar att kampviljan är god.

– Det känns okej. Vi ger oss inte, det finns ju ingen anledning att lägga sig ner och dö.

Publicerad 26 January 2019 07:00