Amanda Andersson är bowling-tränare på elitnivå.

Amanda Andersson är bowling-tränare på elitnivå. Foto: Martin Wingren

Bowlingtränare med de stora mästerskapen som mål

Perstorpsbon tränar elitlag

HELSINGBORG/PERSTORP.

Amanda Andersson tog steget in i elitserien i bowling som tränare för två år sedan. Ytterligare ett av hennes mål uppnåddes fortare än väntat och i framtiden hägrar VM.

Av
Martin Wingren

Amanda Andersson arbetar, precis som bowling-systrarna Cajsa och Jenny Wegner, inom barnomsorgen. Men Amanda Andersson valde vid sidan av det att, efter spel i bland annat elitserien, satsa på att bli tränare. Sedan våren 2017 är hon tränare för Helsingborgsklubben IS Göta.

– Det var min sambo Robin Persson och hans kompis Rasmus Edvall som började spela i laget, som förstod att de haft en tränare i mig. Då ville de också anlita en tränare. Jag är tacksam att de vågade ta chansen, jag var bara 24 år då och tjej i en mansdominerad sport, säger Amanda Andersson.

"Trots att vi tappade de spelarna så ligger vi ändå kvar i mitten"

Hon är även tränare i Team Sweden youth academy och i Skånska bowlingförbundets elitgrupp. Men hon engager sig även lokalt. Varannan vecka håller hon i träningar på hemmaplan i bowlinghallen i Perstorp, för den som skriver upp sig. Och det är i alla åldrar. Dessutom är hon tränare för damlagets juniorer i BS Friska viljor en gång i månaden. Hennes talang för att vara tränare har spridit sig.

Amanda Andersson är tränare på elitnivå men är även engagerad lokalt i Perstorp, hon håller exempelvis i träning en gång i veckan i bowlinghallen. Här är det Anders Edvall som kastar iväg klotet.

Amanda Andersson är tränare på elitnivå men är även engagerad lokalt i Perstorp, hon håller exempelvis i träning en gång i veckan i bowlinghallen. Här är det Anders Edvall som kastar iväg klotet. Foto: Martin Wingren

– Det har spridit ringar på vattnet, jag har förstått att fler klubbar har börjat med tränare, säger Amanda Andersson och fortsätter:

– Efter att jag kommit in i IS Göta och efter att vi fick två nya spelare som spelat i danska och svenska landslaget så kom klubben till slutspel, där vi tog SM-brons.

Nu ligger klubben i mitten på serien, efter att ha tappat de två landslagsspelarna. Men Amanda Andersson är nöjd med klubbens prestationer.

– Det som är kul är att trots att vi tappade de spelarna så ligger vi ändå kvar i mitten, det visar att de andra spelarna också blivit bättre. Det realistiska målet nu är att ligga kvar i elitserien och vara ett mittenlag, utan att behöva kvala oss kvar, säger tränaren.

Om målen inför framtiden säger Amanda Andersson så här:

– Jag hade ett mål, att få åka med som assisterande förbundskapten för juniorlandslaget, upp till 18. Det kommer jag faktiskt att göra i påsk så det målet uppfylldes fortare än väntat, säger hon och fortsätter:

– Nu måste jag sätta ett nytt mål. Jag går en utbildning inom Riksidrottsförbundet, som har som mål att Sverige ska bli starkare inom EM, VM och OS. Jag är klar vintern 2020 och målet är att till exempel kunna åka med U21 som även spelar VM. Vi vill gärna också få med bowling i OS.

Amanda Andersson är bowling-tränare på elitnivå.

Amanda Andersson är bowling-tränare på elitnivå. Foto: Martin Wingren

Publicerad 13 February 2019 08:30