Här går Helsingborgseleverna en tuff kamp mot klockan under tävlingen.

Här går Helsingborgseleverna en tuff kamp mot klockan under tävlingen. Foto: Pressbild

Helsingborgselever lagade hem silvermedalj i rikstävling

Tävlade mot elever från nio andra städer

HELSINGBORG.

Ett hopkok av olika recept med jordärtskocka i centrum gav en fin silvermedalj i Kockduellen för tre höstadiepågar från Helsingborg.

Kockduellen är en landsomfattande tävling där olika skolor från olika städer i landet tävlar mot varandra i form av en matlagningstävling. I riksfinalen som nyligen avgjordes gjorde skolor från tio städer upp om att bli bästa matlagare i högstadiet. Helsingborg var en av städerna som deltog och Sundets pärla representerades av tre killar från Gustavslundsskolan.

Elias Anderson, Jacob Lindberg och Oliver Gustavsson stod, liksom de övriga tävlande, inför en svår nöt att knäcka; att laga en huvudrätt utifrån en på förhand bestämd matvarukorg, och med kravet att den skulle innehålla jordärtskocka.

– Det var spännande att se råvarorna vi fick men vi hade inte jobbat så mycket med jordärtskocka så det kändes ovant. Vi sökte på nätet och försökte kombinera olika recept vi hittade, berättar Oliver Gustavsson.

De tävlande hade 50 minuter på sig att laga rätten.

Blev det inte stressigt?

– Ja, det blev lite svårt med tiden. Vi hade ett bra recept men vi tänkte att vi kommer aldrig hinna detta på 50 minuter så vi beslöt att korta ner receptet lite, säger Oliver Gustavsson.

På tallriken som killarna sedan serverade juryn fanns bland annat kikärtsbiffar, jordärtskockar i två olika varianter, en tillagad i ugnen och en variant som chips, en créme fraichesås till det och citronbadade äpplen som de skurit i fina skivor, förklarar Jacob Lindberg.

Så här blev slutresultatet från Gustavslundseleverna.

Så här blev slutresultatet från Gustavslundseleverna. Foto: Pressbild

– Vi fick till en bra balans med smakerna, menar han.

Juryn uppskattade uppenbarligen vad de serverades. Insatsen ledde till en andraplats i Kockduellen.

– Vi är stolta över vår insats även om vi inte kom riktigt hela vägen, säger han.

Insatsen växer än mer om man tänker på att Helsingborgskillarna, som går i årskurs åtta, enbart tävlade mot niondeklassare.

Fick ni lov att smaka på er egen mat?

– Ja, vi skulle göra fyra tallrikar. Två till juryn, en som skulle visas upp för publiken och en till oss själva. Så vi fick smaka själva men vi har gjort rätten tidigare så vi har smakat på den många gånger, berättar Elias Anderson.

Då kanske ni rentav har hunnit tröttna lite på rätten?

– Ja det kan man säga, säger han och skrattar.

Publicerad 13 February 2019 11:20