På den vänstra bilden Jan Björklund (S) och på den högra Vänsterpartiets Ingrid Mattiasson Saarinen, Tomas Gustafsson, Claudia Velásquez samt Jenny Björklund Hansson.

På den vänstra bilden Jan Björklund (S) och på den högra Vänsterpartiets Ingrid Mattiasson Saarinen, Tomas Gustafsson, Claudia Velásquez samt Jenny Björklund Hansson. Foto: Pressbild samt Joel Winqvist/arkiv

Känslosamt om Öresundskraft: "Med stor sorg jag tar in beslutet"

Rödgröna partierna reagerar mot säljplaner

HELSINGBORG.

Tisdagens nyhet om att allianspartierna vill sälja Öresundskraft väcker känslor hos de rödgröna partierna.

Ett kommunalt ägande av bolaget är på flera sätt ett hinder för dess utveckling. De regler som anges i kommunallagen och som staden som ägare har att förhålla sig till begränsar möjligheterna att öka utdelningen i bolaget i tider då energimarknaden förändras. Och en försäljning av bolaget skulle ge en stor summa pengar att putta in i stadens kärnverksamhet.

Så motiverade bland annat det moderata kommunalrådet Peter Danielsson varför det kommunägda Öresundskraft borde säljas, när Lokaltidningen ringde upp honom under tisdagen.

– Vi vet att det är tuffa år som väntar. Skatteintäkterna väntas inte öka i samma utsträckning som utgifterna. Vi är angelägna om att ta del av värdet som Öresundskraft har, sa han bland annat i vår intervju.

Det är allianspartierna i Helsingborg samt stadens moderbolag HSFAB som vill få detta till stånd. I en intervju med Helsingborgs Dagblad säger Sverigedemokraternas Michael Rosenberg att priset avgör om hans parti kommer att rösta ja till en försäljning.

En försäljning kommer med all sannolikhet innebära höjda taxor för helsingborgarna

Planerna kritiseras kraftigt av den rödgröna oppositionen.

– Det är med stor sorg jag tar in beslutet att det moderatledda styret väljer att sälja ut Öresundskraft. En försäljning kommer med all sannolikhet innebära höjda taxor för helsingborgarna. Öresundskraft har fungerat som ett nav i Helsingborgs klimatarbete och när vi dessutom väljer att sälja ut vår infrastruktur minskar vi möjligheterna att påverka klimatomställningen, säger oppositionsråd Jan Björklund (S) i ett pressmeddelande under onsdagen.

Marcus Friberg och Sofia Kamlund från Mijöpartiet röstar nej till försäljning av bolaget.

Marcus Friberg och Sofia Kamlund från Mijöpartiet röstar nej till försäljning av bolaget. Foto: Joel Winqvist/arkiv

Vänsterpartiets gruppledare Ingrid Mattiasson Saarinen skriver så här på sitt partis Facebooksida:

– Vi ser stora fördelar ur många aspekter i att vi äger vår infrastruktur... Staden har nyligen tagit en klimat- och energiplan, hur ska omställningen till ett mer klimatsmart Helsingborg förverkligas om vi inte längre äger en viktig aktör i det arbetet, nämligen Öresundskraft, frågar hon sig.

Miljöpartiet motiverar sitt nej på sin Facebooksida bland annat så hör:

– Vi är ledande i Sverige på miljöområdet och nu riskerar det att gå förlorat. Vid varje bord där beslut tas garanterar vi att miljön och klimatet har en röst. Därför säger vi denna gång nej.

Publicerad 13 February 2019 10:07