Efter de många koloniinbrotten uppmanar nu polisen kolonister till att ha extra tillsyn.

Efter de många koloniinbrotten uppmanar nu polisen kolonister till att ha extra tillsyn. "Finns risk att det sprider sig", säger Eva-Lotta Hermansson Truedsson vid polisen i nordvästra Skåne. Foto: Läsarbild (tagen vid annat tillfälle)/Polismyndigheten

30-tal inbrott i kolonistugor på en månad: "Ha extra tillsyn"

Ytterligare 13 stugor utsatta i slutet av veckan

HELSINGBORG.

Under en månads tid har ett 30-tal kolonistugor utsatts för inbrott på olika områden i Helsingborg. I slutet av förra veckan drabbades ytterligare minst 13 stycken. Nu uppmanar polisen kolonister till extra vaksamhet.

Av
Ida Asplund-Ådahl

Så sent som helgen den 10-12 februari utsattes minst tolv kolonistugor för inbrott och vandalisering på Furet i Helsingborg. En kolonist beskrev då för Lokaltidningen att det handlade om "ren vandalism", då inte bara saker hade stulits, utan att flera stugor på olika sätt blivit förstörds och sönderslagna med krossade rutor.

Nu har det inträffat igen. Mellan onsdagen och torsdagen i förra veckan tog sig okända gärningspersoner in på Apladalens koloniförening och bröt sig in i omkring fem stugor genom att bryta upp dörrar och krossa fönster. Bland annat försvann portabla batterier till gräsklippare och verktyg.

– Det är sådant som kan vara lätt för tjuvarna att sälja vidare, säger Eva-Lotta Hermansson Truedsson, presstalesperson vid polisen i nordvästra Skåne.

Nu i helgen, mellan fredagen och lördagen, drabbades Närlunda koloniområde för andra gången i år. En mängd prydnadsföremål och rör i koppar försvann bland annat. Även där har man tjuvar stökat omkring i stugor, brutit upp dörrar och slagit sönder fönster.

Nu går polisen i nordvästra Skåne ut med en uppmaning till kolonister.

– Från polisens sida vill vi uppmana till att ha lite extra tillsyn av sina stugor. Risken är att det här fenomenet sprider sig. Så sent som förra helgen drabbades Strandängsvägen (Furets koloniområde, reds.anm) och nyligen råkade ett koloniområde i Ängelholm ut för detsamma, säger Eva-Lotta Hermansson Truedsson och fortsätter;

– Jag tror inte det är vanligt att man förvarar stöldbegärliga saker i kolonistugor, men det är bra att tänka på att inte göra det. Kanske kan man gemensamt ha lite extra tillsyn genom hundpromenad eller så.

Finns det något samband mellan inbrotten på de olika områdena?

– Det är för tidigt att säga. Vi har belagtagit föremål från Strandängsvägen för DNA och en brottsplatsundersökning görs på Närlunda. Så vi får se vad vi får fram.

INBROTTSVÅGEN

(antal anmälningar)

14-15 januari: Närlunda koloniområde, Helsingborg – inbrott i 15 stugor.

26-29 januari: Gåsahalsen och Koloniträdgårdsföreningen Fritiden, Ängelholm – inbrott i totalt 16 stugor.

10-12 februari: Furets Sommarstad, Helsingborg – inbrott i 12 stugor.

15-16 februari: Apladalen koloniförening och Närlunda koloniområde, Helsingborg – inbrott i totalt 13 stugor.

Publicerad 18 February 2019 00:00