Oppositionsrådet Jan Björklund (S) tycker att det är anmärkningsvärt att det inte blir något fullmäktige i mars.

Oppositionsrådet Jan Björklund (S) tycker att det är anmärkningsvärt att det inte blir något fullmäktige i mars. Foto: Adobe Stock samt Pressbild

Inställt fullmäktige förbryllar oppositionen: "Anmärkningsvärt"

För få ärenden att ta upp är anledningen

HELSINGBORG.

Det finns för få ärenden att ta upp för att det ska anses vara motiverat att samla fullmäktigeledamöterna för nästa månads sammanträde. "Anmärkningsvärt", tycker Socialdemokraterna.

Socialdemokraterna tycker att det hade varit ett ypperligt tillfälle att samla fullmäktigeförsamlingen för att diskutera viktiga frågor som kvaliteten inom äldreomsorgen, trygghetsfrågor, klimatomställningen och allianspartiernas planer på att sälja Öresundskraft och hur det är ställt med infrastrukturen.

"Varför inte ta tillfället i akt och diskutera dessa frågor?"

Den frågan ställer sig partiet i ett pressmeddelande.

"Vi socialdemokrater tycker det är anmärkningsvärt att redan efter fyra månader har politiken tagit slut för det moderatledda styret. Helsingborg står inför stora utmaningar och att få ihop en dagordning till Kommunfullmäktige borde inte vara något problem", skriver partiet vidare.

Miljöpartiets Marcus Friberg hade mer än gärna spenderat en marskväll i fullmäktigesalen:

– Är idéerna redan slut efter mindre än ett halvår, frågar han sig i ett pressmeddelande och fortsätter:

– MP har fullt med idéer och har även såväl motioner som interpellationer som kan hanteras, säger han.

Fullmäktiges ordförande Mats Sander, som tillhör Moderaterna, säger så här om beslutet:

– Det fanns för få ärenden helt enkelt, säger Sander.

När vi frågar hur han ser på kritiken mot de styrande väljer han att svara undvikande:

– Det är en del av oppositionspartiernas roll att kritisera de styrande. Men jag kan poängtera i sammanhanget att jag har konsulterat min vice ordförande i fullmäktige, som är socialdemokrat, och vi var samstämmiga i den här bedömningen, säger Mats Sander som anser att det finns gott om "verktyg" som han uttrycker det att ändå diskutera den lokala politiken, dock i andra rum än i fullmäktigesalen.

Anna Jähnke, som är ordförande för Moderaterna lokalt i Helsingborg säger i en generell kommentar till Lokaltidningen att man ska ha respekt för att fullmäktigesammanträden kostar skattekronor och att detta är något man ska tänka på.

– I dessa tider ska man inte ha möten för sakens skull. Vi måste respektera att detta handlar om skattemedel, säger hon.

Publicerad 20 February 2019 11:10