I mitten av bilden: vd Johan Röstin.

I mitten av bilden: vd Johan Röstin. Foto: Forsea

Forsea planerar köpa in nya fartyg för hundratals miljoner

Storsatsningar på gång för rederiet

HELSINGBORG.

Rederiet Forsea vill säkra upp färjetrafiken över sundet på lång sikt och planerar för att köpa in nya fartyg för flera hundra miljoner kronor.

Detta skriver Helsingborgs Dagblad om i en artikel där rederiets vd Johan Röstin berättar om satsningen.

Forseas, som fram till slutet av 2018 gick under namnet HH Ferries, nuvarande avtal med Helsingborgs hamn löper ut 2029 men man är nu öppna med att man gärna vill förlänga överenskommelsen.

Några av fartygen i rederiets flotta är från 1980-talet och någon gång kommer dessa att behöva bytas ut. Tekniken och kraven förändras och vägen från beslut om hur ett framtida fartyg ska vara utformat och vilken teknik de ska ha till det att de kan börja användas i trafik tar ganska många år, skriver hd.se.

Fotografi på Aurora som är ett av fem fartyg i rederiets flotta idag.

Fotografi på Aurora som är ett av fem fartyg i rederiets flotta idag. Foto: Forsea

Johan Röstin säger så här om tanken med planerna på en förlängning:

– Huvudskälet är att vi vill investera i nya fartyg och det kan ta fem år från styrelsebeslut tills nytt tonnage finns på plats, säger Johan Röstin, vd i Forsea AB, till tidningen.

Hundratals miljoner kronor kostar ett nytt skepp att köpa in.

– Klart är att vi ska satsa på "grön" teknik, men nu gäller det att göra en noggrann analys och se vilken teknik som är hållbar över tid, ett fartyg ska hålla i minst 30 år. Vi håller för närvarande på att lägga en plan för framtiden som omfattar hela verksamheten, säger Johan Röstin till Helsingborgs Dagblad.

Publicerad 22 February 2019 11:54