Bild från Europaparlamentet i Bryssel.

Bild från Europaparlamentet i Bryssel. Foto: pressbild

Helsingborgselever drar på sig politikerkostymen

Debatterar för fullt inför EU-valet

HELSINGBORG.

Tempen inför valet till Europaparlamentet den 26 maj stiger, även på Helsingborgs skolor.

Den 27 och 28 februari sker en debatt och "rollspel" på Olympiaskolan på temat EU-valet.

Den 27 februari blir det debatt i Olympiaskolans aula mellan klockan 12.30 och 13.30 mellan lokalpolitiker från Vänsterpartiet, Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Liberalerna, Moderaterna och Sverigedemokraterna deltar i debatten.

– Debatten kommer att handla om Europas framtid och sakfrågor kring migration, miljö och ekonomi. Efter debatten får politikerna möta de elever som ska spela deras partigrupp, för att besvara deras frågor, säger samordnare Jenny Tellström från Europa Direkt, i ett pressutskick.

Dagen efter, den 28:e, ska eleverna delta i ett rollspel där de spelar politiker i Europaparlamentet. Sammanlagt deltar nio klasser som uppgår till 225 gymnasieelever ifrån Johannes Hedbergsgymnasiet och Olympiaskolan. Detta pågår hela dagen.

– Syftet med rollspelet är att öka elevernas kunskaper kring EU och att väcka intresse för demokratin. Att eleverna får bättre förståelse för hur Europaparlamentet fungerar genom att sätta sig in i rollen som EU-parlamentariker för en dag, säger Jenny Tellström.

Eleverna ska på detta sätt få möjlighet att fördjupa sina kunskaper i aktuella politiska frågor, partigrupper och ideologier, och få en förståelse för hur medborgare kan påverka EU.

Publicerad 22 February 2019 15:00