Villaliv, Hem och hyra, HSB:s medlemstidning, Röda Korsets magasin är några av de tidningar bolaget trycker. På bild Lars Lundberg och Bassam Mahmoud.

Villaliv, Hem och hyra, HSB:s medlemstidning, Röda Korsets magasin är några av de tidningar bolaget trycker. På bild Lars Lundberg och Bassam Mahmoud. Foto: Joel Winqvist

Jobben räddades med egna pengar – nu miljonsatsar bolaget

Reste sig och startade eget bolag efter konkursen

HELSINGBORG.

En storsatsning på 35 miljoner gör att tryckeriföretaget Printagon snart kommer att kunna fördubbla sin kapacitet. Inte illa för ett bolag som föddes ur askan av en konkurs.

I samma veva som att koncernen JMS gick i konkurs 2013 trycktes ett närmare hundratal Helsingborgsanställdas uppsägningar på pränt. Men stora uppoffringar från en del av dem gjorde att liket fick nytt liv – fast i ny form.

36 av de anställda i Helsingborg som sades upp gick samman för att driva vidare tryckeriverksamheten under ett nytt, eget bolag som fick namnet Printagon Graphics.

Insatsen kom inte utan risker. Det bestämdes att de som ville vara med skulle punga ut med minst 20 000 kronor ur egen ficka, bland annat för att kunna använda en del av den utrustning som de anställda tidigare förfogat över på JMS.

Bassam Mahmoud och Lars Lundberg bläddrar i Villalivet som är en av många tidningar som trycks inne i lokalerna.

Bassam Mahmoud och Lars Lundberg bläddrar i Villalivet som är en av många tidningar som trycks inne i lokalerna. Foto: Joel Winqvist

Några av de som lade en insats satte dessutom sina egna hus i borgen.

Man kan förstås förstå att de ville rädda kvar några av jobben, men varför sådana risker, kan man undra.

– För vi var lite dumma i huvudet, skojar marknadsansvarige Lars Lundberg.

Några av oss hade jobbat ihop jättelänge

Bassam Mahmoud, som är vd i bolaget, utvecklar:

– Vi tyckte att vi blev orättvist behandlade av förra ägaren, och det blev en drivkraft för oss, menar han.

– Och några av oss hade jobbat ihop jättelänge, fortsätter han.

Men de fick börja om på noll. Inga kunder följde med det nya bolaget och en intensiv jakt på nya tog vid.

– Det var många sömnlösa nätter. Jag tänkte ibland: "vad fan har vi gjort?" Det blev jobbigt för många hade satsat mycket pengar på oss, säger han.

En intensiv kundraggningsprocess tog vid.

– Och vi hade lite tur också. Vi fick lite småjobb från Allers. Sen sprang vi på Villaliv, säger Lars Lundberg.

– Den trycktes i Litauen. Så vi erbjöd dem kortare ledtider. Och säkert billigare tryckkostnader. På det sättet fick vi Villaliv. Den blev vår räddning, säger vd:n om det som blev grundbulten för att hålla sig flytande.

Att norska Ålgård Offset sedan gick in som majoritetsägare gav helt andra förutsättningar och sakta men säkert har man sett en stadig ökning. Printagon har i dag 31 anställda.

Villalivet är långt i från den enda produkt som tidigare framställdes utomlands men som nu trycks inne i tryckhallen på Landskronavägen.

– Vi sa att det viktigaste var att få in jobben som trycks utomlands, säger Bassam Mahmoud.

Full fart inne i tryckeriet. Bassam Mahmoud och Lars Lundberg jobbade tillsammans med JMS som arbetsgivare.

Full fart inne i tryckeriet. Bassam Mahmoud och Lars Lundberg jobbade tillsammans med JMS som arbetsgivare. Foto: Joel Winqvist

Cirka 95 procent av de jobb som Printagon i dag utför är jobb som tidigare gjordes utomlands.

Nu har bolaget köpt in en ny tryckpress, för omkring 35 miljoner.

– Det gör att vi kommer att mer än fördubbla vår kapacitet, säger vd:n nöjt.

– Vi har jättemycket att göra. Vi kör fyra skift i tryckeriet och vi hinner inte med. Och det är ganska så sårbart att bara ha en tryckpress, menar Bassam Mahmoud.

I slutet på maj räknar man med att den ska gå för fullt. I samband med detta räknar han med att behöva anställa cirka tre nya medarbetare, och så småningom upp emot ytterligare tolv personer.

Printagon

Norska Ålgård Offset äger i dag 90 procent av Printagon. Det har möjliggjort inköpet av tryckpress nummer två. Tillsammans är man nu den tredje största aktören i branschen i Skandinavien.

Publicerad 01 March 2019 11:00