Här tar en pekande kommunstyrelseordförande Peter Danielsson en tur på Drottninghög ihop med Ulf Kristersson besöket till ära försedd med en färggrann halsduk.

Här tar en pekande kommunstyrelseordförande Peter Danielsson en tur på Drottninghög ihop med Ulf Kristersson besöket till ära försedd med en färggrann halsduk. Foto: Joel Winqvist

Ulf Kristersson pratade integration på Drottninghög: "Lyckas vi inte går det åt helvete på riktigt"

Moderatledaren på snabbvisit i stan

HELSINGBORG.

Integration, jobb, bostadslösningar och polisinsatser. Men av det Ulf Kristersson fick ta del av under sitt snabbesök på Drottninghög i Helsingborg, var det ett personligt öde som fastnade mest.

Moderatledaren Ulf Kristersson har sedan i höstas varit ute på en turné i Sverige med den tydliga röda tråden trygghet.

Nyligen besökte han Drottninghög som ses som ett av problemområdena i Helsingborg. Han fick höra om lokala satsningar av olika slag och hur de olika instanserna i staden samverkar tillsammans och med myndigheter.

Men ett uppspelat videoklipp med en kille som fått jobb genom stadens jobbsatsning Rekrytera i nordöstra Helsingborg var det som han allra mest fick upp ögonen för.

"Varje människa vi inte lyckas med blir både en kostnad för samhället men oftast väldigt mycket personlig lidande", säger Peter Danielsson (till vänster) om integrationen. Foto: Joel Winqvist

– Den här killen berättade vältaligt om vad han gör och vad han jobbar med. Och hans kompis var en av de som sköts ihjäl tidigare. Det beskriver ganska väl hur nära det hoppfulla och det hopplösa ligger varandra, säger han och fortsätter:

– Lyckas vi bra finns det enorma möjligheter. Lyckas vi inte går det åt helvete på riktigt, säger han till Lokaltidningen.

Ulf Kristersson är av uppfattningen att integrationen i Sverige under ganska många år varit eftersatt, att man ”har hoppats” att det ska gå bra i princip.

Jag tror att först gör man det akuta. Man tar bort de kriminella från gatan

Och att ämnet i sig har ett dystert skimmer över sig.

– Men det här visar också att det går att göra saker och ting. Men då måste man vilja, man måste komma överens. Det räcker inte att bara socialtjänsten, bara polisen eller bara ett bostadsbolag gör något. Det tycker jag är en intressant lärdom, tycker han.

Här får Ulf Kristersson en rundvandring längs med Grönkullagatan på Drottninghög.

Här får Ulf Kristersson en rundvandring längs med Grönkullagatan på Drottninghög. Foto: Joel Winqvist

Peter Danielsson (M), som leder kommunstyrelsen i Helsingborg, anser att det viktigaste staden kan göra på Drottninghög är att lyckas med helheten.

– Att jobba med bra skola, förskola, det kommande allaktivitetshuset i gamla tryckeriet och samtidigt jobbar vi med att bygga om området. Kopplar den närmare andra delar av staden, få in andra upplåtelseformer med äganderätter och bostadsrätter. Och vi har fått Stenströms att investera i ett huvudkontor här, säger Peter Danielsson som också är vice ordförande i Moderaterna.

– Det är mängder av åtgärder som görs samtidigt. Och samtidigt ett väldigt tydligt fokus på att få människor in i arbete. Tricket bakom att lyckas är att vara i området. Vi har mycket folk på plats här dagligen, säger han.

Publicerad 01 March 2019 11:59