Pollux-huset ligger utmed Ringstorpsvägen.

Pollux-huset ligger utmed Ringstorpsvägen. Foto: Google streetview

Höghuset med på ny "ful-lista" – kan ta mindre smickrande seger

Landets fulaste nybygge ska koras

HELSINGBORG.

Ett av landets fulaste nybyggen finns på Ringstorp i Helsingborg. Det tycker i alla fall Arkitekturupprorets medlemmar som är igång med en mindre smickrande tävling.

Det är Facebookgruppen Arkitekturupproret som i sin tredje upplaga av Kasper Kalkon-priset ska kora landets fulaste nybyggnation.

Bland de 15 nybyggen som är nominerade till tävlingen som ska avgöras den 19 mars finns ett bygge i Helsingborg, nämligen det så kallade Pollux-huset på Ringstorp, längs med Ringstorpsvägen.

Byggherren NBI skriver på sin hemsida att huset är "iögonfallande". På vilket sätt verkar det dock finnas olika uppfattningar kring. I nomineringen står bland annat följande:

"Pollux påstås vara “ett nytänkande och iögonfallande tolvvåningshus som visar vägen för det som komma ska i detta spännande bostadsprojekt” som också är “ett innovativt utformat bostadsområde”. Vad som är innovativt med att att bygga blåsiga höghus-i-park enligt Le Corbusiers recept från 1925 framgår inte", skriver Arkitekturupproret.

Pollux-huset ligger utmed Ringstorpsvägen.

Pollux-huset ligger utmed Ringstorpsvägen. Foto: Google streetview

Gruppen tar sedan till en stor skopa ironi i nästa stycke:

"Lägenheterna blir “ljusa”, dvs vitmålade, vilket ju också är enormt originellt och nyskapande. Och fasadelementens slumpmässiga växling mellan mörka och ljusa nyanser av ofärg är snarare standard sedan några år tillbaka", skriver gruppen.

Tävlingen ska enligt gruppen själv syfta till att inspirera landets arkitekter och beslutsfattare att sluta bygga tråkiga, fula och föga tilltalande byggnader.

"Kanske blir detta sista året det byggs så fula hus innan det vänder och vi kan lägga ner denna tävling?" skriver Arkitekturupproret själv i sin nominering.

Publicerad 04 March 2019 10:52