Lars Dahl tror på en än starkare opinion mot rivningshotet än förra gången.

Lars Dahl tror på en än starkare opinion mot rivningshotet än förra gången. Foto: Joel Winqvist/arkiv samt Sundspärlan

Sundspärlan kan rivas för bostäder: "Vi vill absolut vara kvar"

Flera partier vill bygga bostäder på området

HELSINGBORG.

Sundspärlan kan stänga redan nästa år. Ägarna till fastigheten har sagt upp hyresavtalet med nöjesbolaget. "Vi hoppas de tar sitt förnuft till fånga", säger Sundspärlans vd Lars Dahl.

Det var i december ifjol som nöjesbolaget Sundspärlan meddelades att hyreskontraktet var uppsagt. Den siste december 2020 måste lokalerna vara tömda enligt uppsägningen.

Hyresvärd är bolaget Sjökrona Exploatering som har andra planer för fastigheten. Bolaget ägs av staden, Peab, Riksbyggen och HSB.

I stadsplan 2017 pekas området ut som lämpligt för nybyggnation av upp emot 400 nya bostäder. Sundspärlan har varit utsatt för rivningshot tidigare, men i januari 2016 sade Miljöpartiet nej till byggplanerna på området, vilket innebar att förslaget inte fick politisk majoritet.

Nu kan det möjligen vara andra förutsättningar som råder. Enligt Helsingborgs Dagblad är Socialdemokraterna positiva till att ta fram en ny detaljplan för området, innehållande bostäder och ny grundskola.

– Nu ska det tas fram ett förslag hur man kan bygga inom området och det har vi sagt ok till. Det är när det finns ett konkret förslag som vi på allvar kan diskutera det. Folkparksverksamheten ska tryggas och givetvis ska vi ta hänsyn till de miljöintressen som finns i området, säger Jan Björklund till hd.se.

Lars Dahl är vd på bolaget som driver underhållningsverksamheten på Sundspärlan.

– Huset är ganska unikt i Sverige. Jag tycker att man borde värdera det högre, säger vd:n till Lokaltidningen.

Han säger att man nu sitter i väntans tider.

Huset är ganska unikt i Sverige. Jag tycker att man borde värdera det högre

Han ser flera möjliga scenarion framför sig. Det värsta: att Sundspärlan tvings stänga ner redan i december 2020. Ett annat att de som sitter vid makten väntar flera år innan några beslut tas. Eller att man lyssnar på opinionen och låter Sundspärlan vara kvar.

– Vår förhoppning är att man tar sitt förnuft till fånga och lyssnar på det breda intresse som finns, säger Lars Dahl.

– Vi vill absolut finnas kvar. Det kommer att bli en stark opinion. Det skulle förvåna mig om det inte blir större den här gången, säger han och minns tillbaka på kritikstormen för några år sedan då bland annat en Facebookgrupp som samlade tusentals medlemmar protesterade ljudligt.

Han säger att det såklart går att dansa och festa i en annan lokal, men att de mjuka värdena inte kan ersättas.

– Då får man bygga en helt ny kultur, och det skulle ta många år bygga upp.

Publicerad 05 March 2019 11:49