Bert Alfson tror på en stark opinion i frågan om Öresundskrafts vara eller icke vara i stadens ägo.

Bert Alfson tror på en stark opinion i frågan om Öresundskrafts vara eller icke vara i stadens ägo. Foto: Joel Winqvist

Frågan om Öresundskraft engagerar: "Vore helt vansinnigt att sälja"

Har dragit igång en Facebookgrupp

HELSINGBORG.

Opinionen mot att stoppa planerna på en försäljning av kommunägda Öresundskraft växer sig allt starkare. Privatpersonen Bert Alfson kraftsamlar på sociala medier.

För några veckor sedan drog han igång Facebookgruppen Stoppa försäljningen av Öresundskraft, som i skrivande stund samlar nära 600 medlemmar, och är på väg uppåt.

– Nu ökar den mellan 17 och 50 personer om dagen, säger han.

Helsingborgaren har ett starkt samhällsengagemang.

– Det som gör mig förbannad är orättvisor, säger Bert Alfson som reagerade kraftigt när han fick höra om alliansens planer på att sälja det energibolag som i dag finns i stadens ägo.

Öresundskraft har visat framfötterna när det gäller att satsa

– Det vore helt vansinnigt att sälja vårt energibolag. Det har servat helsingborgarna i 150 år, säger Bert Alfson som tidigare varit politiskt aktiv i Centerpartiet följt av Miljöpartiet men slutade engagera sig partipolitiskt på 1980-talet.

Hans invändningar är flera; främst är han rädd för att taxorna för invånarna kommer bli klart högre än i dag med en annan leverantör. Men även att viktiga miljösatsningar skulle försvinna när helsingborgarna inte längre får vara med och bestämma.

– Öresundskraft har visat framfötterna när det gäller att satsa, säger han och refererar till anläggning av vindkraft, solcellsparker och avfallsförbränning som några exempel.

Men ponera att det ändå blir sålt. Skulle inte en annan aktör kunna hålla ungefär samma taxor och prioritera miljösatsningar på samma vis som Öresundskraft?

– Jo, de skulle kunna om de ville. Men vi (invånarna, reds.anm.) kan inte styra det, säger Bert Alfson som för att ge ett exempel målar upp ett möjligt framtidsscenario:

– Nu ska man bygga ett stort bostadsområde öster om Österleden. Om staden inte äger Öresundskraft då kan vi inte bestämma om det ska vara fjärrvärme där eller inte. Ett nytt bolag kanske tycker att det blir för dyrt att dra ledningar dit ut, säger han.

67-åringen har sparat det stora antal insändare som han skrivit i olika heta frågor genom åren.

67-åringen har sparat det stora antal insändare som han skrivit i olika heta frågor genom åren. Foto: Joel Winqvist

I andra städer har kommunägda, eller delvis kommunägda bolag, sålts till privata aktörer med förödande resultat för invånarna, menar han.

– I Uppsala sålde man sitt egna bolag. Nu säger politikerna där att det var den sämsta affären de gjort, säger han.

Fem år efter att Vattenfall köpte Uppsala Energi AB hade taxorna för fjärrvärme gått upp med 44 procent.

Jag tycker att man bedrar väljarna på det här sättet

Flera år efter att Birka Energi såldes till finländska Fortum har Stockholmspolitiker ångrat köpet och kallat det ett historiskt misstag.

– Så vad skulle det innebära för kommuninvånarna om Öresundskraft säljs, frågar 67-åringen sig.

Flera partier har kritiserat att kommunens moderbolag HFSAB varit med och beslutat om försäljningen. Även Bert Alfson är kritisk och menar att bolaget inte har den befogenheten. Dessutom förstår han inte varför alliansen inte redovisade sina säljplaner innan valet.

Detta är också en av anledningarna till varför Miljöpartiet nyligen gick ut och krävde en folkomröstning kring Öresundskrafts framtid.

– Att ljuga är även att förtiga sanningen. Jag tycker att man bedrar väljarna på det här sättet. Det här är närmast ett demokratiskt haveri, menar Bert Alfson.

Publicerad 06 March 2019 11:15