Rolf Lycktoft berättar att 47 års kamp är över.

Rolf Lycktoft berättar att 47 års kamp är över. "Det är en otrolig känsla", säger han. Foto: Helsingborgs hamn samt Mattias Grenholm

Jubel efter nytt hamnavtal: "Det är en massa highfives här"

Strejken avblåst och kollektivavtal för arbetarna

HELSINGBORG/SVERIGE.

Strejken är avblåst och ett kollektivavtal är i hamn. "Ett ok som har rasat från axlarna", säger en jublande glad lokalordförande Rolf Lycktoft.

Det var under tisdagseftermiddagen som nyheten kom; en segdragen strid mellan fack och arbetsgivare, som varit påfrestande och skarp inte minst de senaste månaderna, är över. Ett kollektivavtal för medlemmarna i Hamnarbetarförbundet har skrivits under.

Därmed är den aviserade hamnstrejken som riskerade att bryta ut i ett 20-tal svenska hamnar som skulle beröra över 1 000 medlemmar och få svåra konsekvenser för såväl import som export avblåst.

Rolf Lycktoft är lokal ordförande för Hamnarbetarförbundet i Helsingborg och vet knappt vart han ska ta vägen. Så glad är han över det som har skett.

Jag har aldrig upplevt något sånt här

– Det är ett ok som har rasat från axlarna. 47 års spänningar som suttit långt ner i ryggmärgen, säger han och försöker sätta ytterligare ord på känslan:

– Det är bara en massa highfives här och allt vad det heter på modernt språk. Jag har aldrig upplevt något sånt här. Som att spela en Champions League-match och få gå hem med pokal och allt, så känns det, säger han.

Istället för att gå ut i storstrejk kunde hans medlemmar istället gå till jobbet. Avtalet innebär bland annat att man får skyddsombud och att medlemmar får möjlighet att sitta med i olika utskott.

”Det här är ett andrahandsavtal, vilket innebär att anställningsvillkoren för alla hamnarbetare i hamnarna även fortsättningsvis kommer att regleras av vårt kollektivavtal med Transportarbetareförbundet, som är det först tecknade avtalet i branschen”, säger Joakim Ärlund, förhandlingschef Sveriges Hamnar, i ett pressmeddelande.

– Det känns väldigt bra, konflikten skadar hamnen och kunderna, säger Bart Steijaert, vd för Helsingborgs Hamn, i en kommentar till Sveriges Television.

Publicerad 06 March 2019 10:46