Så här ska husen se ut. stora balkonger ska ge ytor för växlighet, odling och gröna fasader, är tanken.

Så här ska husen se ut. stora balkonger ska ge ytor för växlighet, odling och gröna fasader, är tanken. Skiss: White arkitekter

Nytt naturpräglat bostadsområde: "Det gröna är det nya svarta"

Ska ta form vid Maria station

HELSINGBORG.

Ett nytt bostadsområde vid Maria station ska låta det gröna från lövskogen kring Gyhults gård sippra in i kvarteret.

Det är White arkitekter som tillsammans med Tornet har ritat Kvarteret Islaggen, ett nytt bostadsområde som tydligt ska präglas av naturen.

Områdets 57 bostadsrätter och hyresrätter ska genomsyras av ett hållbarhetstänk i allt från materialval till biologisk mångfald, enligt byggherren.

"Vanligtvis bygger punkthus på en vertikal struktur, men i gestaltningsförslaget för Kv Islaggen bygger det i stället på en horisontell struktur för att skapa lägenheter som kan liknas “trädgårdsvillor”, där stora balkonger kragar ut och ger ytor för växlighet, odling och gröna fasader", skriver White arkitekter som har ritat husen i ett pressmeddelande.

En av hållbarhetslösningarna i området innebär att kvarteret laddas med naturlig energi. De två husen utrustas med solpaneler på taken, som producerar lokal värme och elektricitet, vilket minskar behovet av köpt energi.

– Det gröna är det nya svarta. Det finns möjligheter för de boende att odla lokalt, vilket inte bara ger goda grönsaker, utan också bidrar till ett mer ekologiskt hållbart samhälle. Det för en sund tradition vidare och uppmuntrar till gemenskap i kvarteret” säger Karin Höök som är landskapsarkitekt på White, i skrivelsen till medierna.

Husen ska byggas 2020 och planerad inflytt blir våren 2021.

Publicerad 06 March 2019 09:59