Här syns Maria Borgenklo och Rebecka Nilsson framför Fikas Semledrive, med ett gäng av de prisade semlorna.

Här syns Maria Borgenklo och Rebecka Nilsson framför Fikas Semledrive, med ett gäng av de prisade semlorna. Foto: Fika på Berga

Hemligheten bakom prisade semlan: "Lite mer crunch i"

Arlas följare har utsett bästa Helsingborgssemlan

HELSINGBORG.

Stans bästa semla finns på Berga. I alla fall om vi ska tro de som röstat i Arlas tävling "Stans bästa semla".

Kaféchef Helen Arvidsson är inte oväntat belåten över resultatet. Hennes kafé, Fika på Berga, tog hem segern i omröstningen.

Grattis, hur lyder segerreceptet?

– Ja du. Det ska vara en god vetebulle, god grädde och en fin mandelmassa. Vi har använt en lyxigare fyllning med mer krispig mandel, lite större mandelbitar i. Det ger lite mer crunch i fyllningen. Samtidigt är det viktigt att det blir en traditionell smak.

Vad får absolut inte gå snett när man bakar en semla?

– Bullen får absolut inte vara torr. Den måste vara mjuk och saftig och grädden ska vara helt vanlig. Det ska smaka som grädde ska smaka, helt enkelt.

De senaste åren har det ju tillverkats semlor i en hel drös olika skepnader. Piggt initiativ eller har du tröttnat?

– Nej, det behövs variation för marknaden. Det piggar upp men man ska kunna erbjuda både och, tycker jag. Vi har själva lite olika varianter; en som var en kombination av en semla och en munk, vi har kört en inbakad semla, alltså en semla inne i bullen. Och så har vi kört varianter med vaniljkräm och med lingon. Men det är ändå den traditionella som säljer bäst hos oss.

Hur många semlor har du själv hunnit äta i år?

– Alltså, jag är själv egentligen inte jätteglad i semlor. Men jag har provsmakat alla semmelvarianter vi har. Det har alla i personalen gjort, vi måste ju veta vad vi säljer.

Vad väljer du hellre till kaffet?

– Vi gör en egen variant av toscabulle som jag verkligen gillar, vi kör den med både solrosfrön och sesamfrön och mandel. Vi har en kreativ bagare hos oss.

Testet

I det digitala semmeltestet i Arlas regi har drygt 2 600 konditorier från Kiruna till Ystad deltagit. 13 000 röster har kommit in i tävlingen totalt.

Publicerad 09 March 2019 10:00