Kennie Nilsson och Hans Hultman tycker att det måste till åtgärder för att stoppa inbrottsvågen.

Kennie Nilsson och Hans Hultman tycker att det måste till åtgärder för att stoppa inbrottsvågen. Foto: Joel Winqvist

Efter inbrotten: Drabbade vill se mer stängda koloniområden

Den 1 april öppnas grindarna dagtid

HELSINGBORG.

Kolonisäsongen är bara några veckor bort. Vinterns och vårens uppladdning har dessvärre kantats av en inbrottsvåg och nu vill några drabbade göra det svårare för allmänheten att ta sig in genom grindarna.

Närlunda är ett av de mest inbrottsdrabbade koloniområdena i Helsingborg under den senaste tiden. Bara den senaste veckan skedde tiotalet inbrott på Närlunda.

Kennie Nilsson hade själv inbrott i januari och blev då bestulen.

– Jag blev av med sex-sju grytor och 45 meter kopparledningar. Sen har de klippt av sladdar av borrmaskiner bara för att komma åt kopparn inuti dem, säger Kennie Nilsson som även är vice ordförande i Närlunda koloniförening.

I mitten på februari rapporterade Lokaltidningen om att ett 30-tal stugor på olika koloniområden i kommunen haft inbrott under en månads tid. Efter det har alltså fler inbrott skett.

– Det drabbar många. Oss, försäkringsbolaget, polisen... konstaterar Kennie Nilsson.

Hans Hultman på Närlunda koloniområde hade inbrott nyligen. Men han blev inte av med något.

– De har gått runt och dragit ut lådor och tittat. Och så har de tagit fram en Martini-flaska som det inte var så mycket kvar av och troligen har de ställt den på räcket utanför dörren för den har trillat ner och låg på marken i spillror, säger han.

– Det hade varit bättre om du druckit upp den, påtalar Kennie Nilsson. Hans Hultman kan inte annat än att hålla med.

Den 1 april drar kolonisäsongen igång och då kommer grindarna till de olika koloniområdena att vara öppna under dagtid, allt för att invånarna ska få tillgång till dessa grönskande områden.

Men med allt som skett den senaste tiden vill de båda herrarna helst att grindarna förblir låsta.

Öppnar man upp så blir det ännu lättare att komma in och göra inbrott

– Vi vill helst inte att man öppnar överhuvudtaget, menar Kennie Nilsson.

Visserligen lär de flesta inbrott ha skett nattetid då grindarna varit låsta, påtalar dem. Inte sällan har tjuvarna gjort hål i staketen och tagit sig in den vägen.

– Men öppnar man upp så blir det ännu lättare att komma in och göra inbrott, menar Hans Hartman.

Andra möjliga åtgärder för att motverka inbrott skulle kunna vara att installera avskräckande larm i stugorna. En annan lösning de diskuterar är kameror.

– Sätter du kamerorna så att de bara filmar på insidan, på stugorna, så filmar de bara på vårt område. Det skulle såklart vara känsligt att filma utåt, utanför staketen, anser Hans Hultman och fortsätter:

– Sen är det klart att 90 procent av de som bryter sig in här bär säkert luvtröjor och handskar, så det skulle ändå vara svårt att känna igen dem, menar han.

Publicerad 12 March 2019 11:58