Ingrid Mattiasson Saarinen (V) och Marcus Friberg (MP).

Ingrid Mattiasson Saarinen (V) och Marcus Friberg (MP). Foto: Olof Holmgren samt Joel Winqvist/arkiv

"Folkets fullmäktige" på bibblan – rödgrön opposition bjuder in

Ska ta upp frågan om Öresundskrafts försäljning

HELSINGBORG.

Alliansen har beslutat att det finns för få ärenden att ta upp för att det ska anses rimligt att ha ett fullmäktige i mars. Struntprat, anser den rödgröna oppositionen som bjuder in allmänheten till en alternativ session.

Som Lokaltidningen har skrivit om tidigare kommer det inte bli något komunfullmäktige nu i mars månad.

– Det fanns för få ärenden helt enkelt, kommenterade den moderata fullmäktigeordföranden Mats Sander för tidningen i februari månad.

Anna Jähnke (M), försvarade beslutet med att det är kostsamt att samla fullmäktigeledamöterna, och att det ska finnas fog för det, förklarade hon i samma veva.

– I dessa tider ska man inte ha möten för sakens skull. Vi måste respektera att detta handlar om skattemedel, sa hon.

Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet, de tre rödgröna oppositionspartierna, tycker att beslutet var märkligt och anmärkningsvärt.

– Är idéerna redan slut efter mindre än ett halvår, frågade sig det miljöpartistiska kommunalrådet Marcus Friberg i samband med detta.

Därefter har de tre partierna försökt att ordna ett "folkets fullmäktige" som de kallar det, för att ta tillfället i akt att ta upp frågor som de menar är viktiga att diskutera.

För ändamålet bokades rådhusets fullmäktigesal upp, men efter några dagar annulerades bokningen varpå partierna fick börja leta nya lokaler.

Nu står det klart att det alternativa fullmäktigemötet istället ska hållas i hörsalen på stadsbiblioteket.

"Vi vet att det finns ett stort behov att diskutera planerad försäljning av Öresundskraft och då anser vi att politiken har en skyldighet att bemöta det behovet. Vi hoppas på god uppslutning från allmänheten", skriver de tre partierna i ett unisont pressutskick.

Det blir alltså främst Öresundskrafts vara eller icke vara i stadens ägo som kommer att tas upp.

"Folkets kommunfullmäktige"

Hålls alltså den 20 mars klockan 18.00 i hörsalen på Stadsbiblioteket

Publicerad 16 March 2019 10:00