Att äldre och unga får mötas under avslappnade former skulle vara en vinst med satsningen, enligt Lars Thunberg.

Att äldre och unga får mötas under avslappnade former skulle vara en vinst med satsningen, enligt Lars Thunberg. Foto: Pressbild samt Mostphotos.com

Alliansen vill anställa högstadieungdomar – för en bättre äldrevård

Nytt förslag från den styrande minoriteten

HELSINGBORG.

Genom att anställa högstadie- och gymnasieelever vid sidan av den ordinarie personalen på vårdboenden skulle den ofrivilliga ensamheten brytas.

Det anser allianspartierna som vill låta företaget Ung Omsorg anställa högstadie- och gymnasieungdomar på stadens vårdboenden. Exempelvis skulle de hjälpa till med olika aktiviteter, som att visa ny teknik, delta i promenader, läsa eller sjunga och spela tillsammans med de äldre.

Enligt alliansen skulle satsningen ge extra guldkant åt de äldre och bidra till att minska den ofrivilliga ensamheten.

Äldreomsorgen bör handla om att hjälpa människor att leva, inte bara att överleva

– Äldreomsorgen bör handla om att hjälpa människor att leva, inte bara att överleva. Att ge våra äldre en högre livskvalitet och psykisk hälsa genom att minska den ofrivilliga ensamheten är högt prioriterat för oss i alliansen, uttrycker Lars Thunberg (KD), kommunalråd och ordförande i vård- och omsorgsnämnden, i ett pressutskick.

Nu ska alliansen föreslå hans nämnd att införa Ung Omsorg på stadens vårdboenden. De fyra partierna vill att konceptet ska vara etablerat på alla vårdboenden i Helsingborg redan nästa år.

Publicerad 18 March 2019 11:52