Bert Alfson och Jan Björklund (S) är starkt kritiska till alliansens planer på att sälja energibolaget.

Bert Alfson och Jan Björklund (S) är starkt kritiska till alliansens planer på att sälja energibolaget. Foto: Jole Winqvist/arkiv samt Pressbild

Nu är namninsamlingen igång: "Inte träffat nån som vill sälja Öresundskraft"

"Folkets fullmäktige" gav ordentlig uppslutning

HELSINGBORG.

I en välfylld hörsal på bibblan drog en namninsamling igång för att få till en folkomröstning om Öresundskraft ska stanna kvar i stadens ägo eller om bolaget ska säljas.

Det var de tre rödgröna partierna S, V och MP som bjöd in till ett så kallat "folkets fullmäktige" under onsdagskvällen.

Fokus för sessionen var att ta upp frågan som knappast svalnat i lokaldebatten de senaste veckorna; borgerlighetens planer på att sälja stadens ägande i Öresundskraft.

Med sig till det alternativa fullmäktigemötet hade privatpersonen Bert Alfson papper med förslag på namninsamling för en folkomröstning. Alfson som Lokaltidningen nyligen skrev om, har dragit igång en Facebookgrupp i vilken han protesterar mot säljplanerna, en grupp som har växt stadit sedan den grundades. I skrivande stund har den nära 1 700 medlemmar.

– Det var fullt i salen, och mer därtill faktiskt. Alla fick inte plats, berättar Bert Alfson som säger sig ha fått ett jättebra gensvar på förslaget om insamling.

Och nu har arbetet med att samla ihop namn dragit igång.

– Jag sitter just nu och skriver upp i en kontaktlista i datorn vilka som har sagt att de vill aktivt arbeta med att samla in namnunderskrifter. Det är över 20 stycken, berättar han.

– Jag har inte träffat någon som vill sälja Öresundkraft. Inte någon annan än de politiker som ingår i de borgerliga partierna och SD, uppger han.

Men frågan är om invånarna har all fakta på bordet för att kunna ta ställning i frågan i en eventuell folkomröstning.

– Nej, man har definitivt inte all fakta och det kommer inte att finnas förrän efter en försäljning är gjord, hävdar han.

Bert Alfson menar att inte heller de som förespråkar en försäljning har fakta på bordet, utan enbart förväntningar.

Vad har du för förhoppningar om att samla in tillräckligt med namn?

– Jag har goda förhoppningar.

Vad bygger du det på?

– Det bygger jag på fakta! Jag bygger det på att det är ett så stort intresse att delta så aktivt i att samla in. Så det är väl underbyggt. Jag är inte orolig för att vi inte ska komma upp i det antal som krävs, menar han.

Under mötet ställde sig Vänsterpartiet och Miljöpartiet direkt bakom en folkomröstning.

– Vi i Miljöpartiet har ju lämnat in en motion om en folkomröstning. Vi har tagit beslut om att vi ska bejaka folkinitiativ, säger Marcus Friberg (MP), biblioteksbesökande kommunalråd under onsdagskvällen.

Med under tillställningen var även Jan Björklund (S). Hans parti vill inte besluta om hur man ställer sig till en eventuell folkomröstning förrän man tagit upp frågan på ett medlemsmöte.

– Jag tycker att det var ett fantastiskt gensvar (under onsdagen, reds.anm.) och det visar på behovet att vi måste hitta former för att ha dialog med invånarna, säger han.

Men har man inte det redan?

– Nej, i denna frågan finns det ju inte det. Man har sagt att man ska ha en demokratisk process senare, men då är det ju i princip för sent.

Publicerad 21 March 2019 11:57