Daniel Andersson har svårt att vänta på premiären mot IFK Norrköping söndagen den 31 mars.

Daniel Andersson har svårt att vänta på premiären mot IFK Norrköping söndagen den 31 mars. Foto: Joel Winqvist

Brobyggaren: "HIF ska stå med en öppen famn och välkomna"

Daniel Andersson tar nya steg utanför de kritade linjerna

HELSINGBORG.

Den förre målvaktsprofilen Daniel Andersson har många strängar på sin lyra, men är det något han kan till tusen så är det att snacka med folk. Det lär han få göra i mängder i sin nya skräddarsydda roll som ambassadör för HIF. Nu börjar brobygget.

Är det något som däremot kanske inte är till tusen, så är det inredningsfaktorn på tjänsterummet på Olympias ombyggda kansli vid östra läktaren. Inte för att det är något att skämmas över; det är gott om plats för pärmar och block, dator, eventuella HIF-vimplar som kan ta plats och två mysiga besöksstolar. Och så ljusa fina väggar, den ena prydd av en inramad gul HIF-tröja som vakar bakom dess forne bärare.

Men rummet skriker inte kontorsglädje och förmodligen är det helt i sin ordning.

Daniel Andersson beskriver det nog bäst själv:

– Jag kommer väl aldrig att bli någon kontorsråtta, säger han och skrattar.

Det är ute på fältet han gör sig bäst. Men på andra fält än de gröna nuförtiden.

Redan när Daniel Andersson skrev på ett korttidsavtal med HIF som målvakt på standby i höstas, efter att det stod klart att Pär Hanssons huvudskakning krävt en längre tids vila, fick han en uppgift av HIF-ledningen att tänka framtid i breda drag.

Jag kommer väl aldrig att bli någon kontorsråtta

– Klubben bad mig presentera vad jag tycker att man bör göra för att ta klubben framåt. Och jag fick gott om tid på mig att fundera och skriva ner hur jag skulle kunna bidra. Och det bygger på ett ambassadörsskap där jag tycker att föreningskontakten i regionen är oerhört viktig för Helsingborgs IF, säger han.

Ledningen tyckte bevisligen likadant för därefter fick HIF-profilen en kanslitjänst som ambassadör för föreningen, en titel som förpliktigar.

Kontakten med andra klubbar i regionen kommer att bli en nyckel i arbetet. HIF ska bli ett regionens lag. Klubbdirektör Joel Sandborg berättar att den där tydliga kanalen in till föreningen lite grann har saknats tidigare.

– Har vi fått en fråga från någon annan förening så har den kunnat komma till vem som helst av oss i föreningen. Nu vill vi göra det mer strukturerat och ha en dedikerad kanal in som kan sköta kontakten med andra föreningar, säger Sandborg.

Profilen blir lite av kansliets förlängda arm ut mot spelartruppen.

Profilen blir lite av kansliets förlängda arm ut mot spelartruppen. Foto: Joel Winqvist

Det kan handla om att bjuda in och sköta olika samarbeten HIF och föreningar i regionen emellan eller att bjuda in ungdomslag till Olympia.

Men det handlar även om att ta HIF ut i regionen. Att exempelvis använda A-lagsspelare på olika event eller för att träffa olika typer av intressenter.

– Vi har kanske blivit för lata tidigare om åren, och trott att allt ska komma hit till oss och tagit det för självklart. Jag tycker att ödmjukheten måste skruvas upp rejält. Sen måste det ske inom rimlighetens gränser också för vi vet vilka krav vi har på oss, men en god relation med våra närliggande klubbar är väldigt viktig att ha, menar HIF-ambassadören.

Han kommer även att fungera lite som kansliets förlängda arm ut till spelartruppen. Samtal med allt från fans till sponsorer kommer att ske och att ge sin input på säkerhetsaspekten ur ett spelarperspektiv inför matcher kommer vara andra viktiga aspekter i hans jobb.

Daniel Andersson vill även verka för att bättre ta hand om före detta spelare. Han minns själv en episod från hans egen tid som HIF-spelare som han menar kunde ha skötts på ett snyggare sätt.

Jag tycker att ödmjukheten måste skruvas upp rejält

– När Franco Miranda (argentinsk vänsterback, reds.anm.) skulle lämna oss fick vi spelare gå ner i shopen och skaka fram en tröja som vi skrev på och önskade honom lycka till. För klubben gjorde ingenting. Och det är inte bra, säger han och fortsätter:

–Vi har haft otroligt många spelare som kommit och gått i den här klubben. Och där tycker jag att HIF ska stå med en öppen famn och vara välkomnande, säger han.

Alvaro Santos, ungdomstränare. Christoffer Andersson och Per-Ola Ljung, A-lagstränare. Sven Andersson, målvaktstränare. Lino Boriero, materialare. Mikael Ragvald, företagssäljare. Oskar Rönningberg, styrelseledamot.

Dem börjar bli några stycken nu, en gång i tiden HIF-profiler på plan som nu tagit andra kliv inom föreningen.

Och så Daniel Andersson, brobyggare.

Publicerad 22 March 2019 11:16