Joel Sandborg tillträdde rollen som klubbdirektör i november ifjol.

Joel Sandborg tillträdde rollen som klubbdirektör i november ifjol. Foto: André Kvist/arkiv

Hektiska dagar inför premiären: "Jag lever i HIF-bubblan nu"

Klubbdirektör Joel Sandborg har fullt upp

HELSINGBORG.

Årets mest hektiska tid är nu för HIF:s klubbdirektör Joel Sandborg som berättar om potentiella nya intäktsmöjligheter och hur hårt men ödmjukt jobb ska löna sig.

Å ena sidan kan han knappt vänta på att få se HIF springa ut som ett allsvenskt lag på Olympia igen.

Å andra sidan... har Joel Sandborg och kompani jäkligt mycket att göra innan dess.

– Vi har våra två mest intensiva veckor framför oss, vi måste få allt klart, berättar klubbdirektören när tidningen träffar honom.

Det handlar om allt från att förbereda hela arrangemangsdelen med att ta emot publik, ta hand om personal på plats, sköta leveranser av mat och dryck, se till att bokningar är i sin ordning till att samtliga säkerhetsaspekter ska vara i sin ordning.

– Mycket ska göras på kort tid. Samtidigt måste vi jobba med matcherna som kommer efter premiären, påminner han.

– Så nu lever jag i HIF-bubblan hela vägen in mot premiären, säger han.

Fler åskådare, fler bortafans och generellt mer tryck. Det tror Joel Sandborg kommer bli den främsta skillnaden för de som kommer till Olympia i år, jämfört med fjolåret.

– Och vi hoppas på ännu fler på södra stå. Vi vet vilken kraft det ger när det är fullt på södra stå, menar Joel Sandborg som tror och hoppas att ett arrangemang av hög kvalitet utanför plan kombinerat med bra spel innanför de kritade linjerna sammantaget ska ge en attraktiv produkt, som han uttrycker det, och fler åskådare.

Vi vet vilken kraft det ger när det är fullt på södra stå

– Vi konkurrerar om jättemycket saker idag. Och vi måste vara relevanta för att folk ska komma hit till Olympia, säger han.

I fjolårets Superettan hade Helsingborgs IF ett publiksnitt på 8 013 enligt fotbollsförbundets uppgifter. Men han vill inte prata om vilket publiksnitt klubben hoppas landa på i år.

– Nej, det blir fel fokus för mig. Vi tror att hårt arbete och en bra upplevelse lockar folk, säger klubbdirektören.

Två tydliga intäktsmöjligheter framöver blir att öka försäljningen av mat och dryck till besökare och inte minst företagen, samt jobba hårdare med de digitala satsningarna, enligt klubbdirektören.

Den snabbväxande e-sporten, HIF har i dag ett lag med i e-allsvenskan, är en annan potentiell inkomstkälla, tycker Joel Sandborg.

– Det är en ny generation på väg fram som är oerhört intresserad av att spela Fifa och förhoppningsvis även intresserar sig för att spela fotboll och gå på matcher. Jag ser stora möjligheter för föreningen att jobba vidare med detta, säger klubbdirektören som hoppas att det ska kunna arrangeras matcher i e-allsvenskan på Olympia någon gång i framtiden.

Premiären

Söndagen den 31 mars klockan 17.30 gör HIF comeback i allsvenskan. Då gästar IFK Norrköping Olympia

Publicerad 24 March 2019 09:30