Wihlborgs köper den så kallade Tretornsfabriken, där bland annat Campus ligger, för 1,25 miljarder kronor.

Wihlborgs köper den så kallade Tretornsfabriken, där bland annat Campus ligger, för 1,25 miljarder kronor. Pressfoto: Wihlborgs

Miljardaffär när Wihlborgs köper Tretornsfabriken

Campus och Mindpark får ny hyresvärd

HELSINGBORG.

Wihlborgs, en av Helsingborgs största fastighetsägare, köper den så kallade Tretornsfabriken för 1,255 miljarder kronor. Köpet stärker deras närvaro i området kring Oceanhamnen.

Tretornsfabriken, som i folkmun åtminstone förr gick under namnen "Galoschan", "Kadorran" eller "Slöfsan", uppfördes 1943, ritad av arkitekten Mogens Mogensen.

Fram till 1980 tillverkades bland annat Tretorns stövlar där och under fabrikens storhetstid på 1950-talet var den Helsingborgs största arbetsplats med mer än 3 000 anställda.

Sedan år 2000 huserar Lunds universitet Campus Helsingborg där och de använder idag runt hälften av den sammanlagda ytan på 51 000 kvadratmeter. I resten av fastigheten finns Ikeas it-avdelning, Helsingborgs kommun, CapGemini samt kontorshotellet Mindpark. Dessutom finns det restaurang och kafé i byggnaden.

Wihlborgs köper Tretornsfabriken av Alecta Pensionsförsäkring, Ömsesidigt för 1,255 miljarder kronor. I närområdet är Wihlborgs sedan tidigare ägare till Knutpunkten, som står inför en storrenovering och byta namn till Helsingborg C. I det närliggande framtida Oceanhamnen ska man bygga kontorshuset Prisma.

– Helsingborg är en aktiv och attraktiv stad som ligger i framkant inom områden som företagsklimat, digitalisering och miljö. Staden går en spännande framtid till mötes och vi är glada att kunna bidra till utvecklingen både genom att utveckla de fastigheter vi nu förvärvat och genom att vi till exempel skapar nya attraktiva kontorsytor i Prisma i Oceanhamnen. Vi är också övertygade om att även ombyggnaden av Helsingborg C kommer att bidra till den positiva utvecklingen i staden, säger Ulrika Hallengren, vd för Wihlborgs Fastigheter i ett pressmeddelande.

Publicerad 12 April 2019 14:19