Facebookgruppen som Bert Alfson startade,

Facebookgruppen som Bert Alfson startade, "Stoppa försäljningen av Öresundskraft", har nu växt till att ha cirka 2 400 medlemmar. Foto: Joel Winqvist/arkiv

Folkomröstning – därför höjs takten i jakten på namnunderskrifter: "Risken finns..."

Vill halvera insamlingstiden – och stoppa planerna på att sälja Öresundskraft

HELSINGBORG.

Han leder arbetet med att väcka en folkomröstning om Öresundskrafts framtid och har ett halvår på sig att få in tillräckligt med namn. Men det är ytterst viktigt att nå målet betydligt snabbare än så, anser Bert Alfson.

Han är initiativtagare till att samla in namnunderskrifter för att väcka frågan om en folkomröstning om Öresundskraft ska vara kvar i stadens ägo, eller om det ska säljas vilket allianspartierna vill och vilket även SD kan tänka sig om priset är det rätta.

Han vill lyckas med målet på tre månader, istället för sex, berättar han när insamlingen varit igång i cirka fyra veckors tid.

Varför sån brådska? Bert Alfson förklarar att han vill kunna lämna in namnunderskrifterna till kommunen så fort som möjligt, så att det inte i tid hamnar för nära en beslutsprocess om att sälja. I mitten av september är egentligen sista datum för att lämna in signaturerna. Men senast siste juni ska målet vara nått, hoppas han.

Det är väldigt många som är förbannade över det som sker

– Risken finns att om vi lämnar in i september så har man kommit så långt i förhandlingarna med presumtiva köpare att ett beslut om en försäljning drivs igenom, menar han om scenariot att frågan om en folkomröstning då inte skulle hinna tas upp.

Han uppskattar att man nu lyckats samla in, grovt räknat, mellan 3 500 och 4 000 giltiga namnunderskrifter.

– Det är en rimlig uppskattning, förklarar han.

Tillsammans med sina likasinnade står han på offentliga gator och torg, utanför butiker och på allehanda platser med mycket folk i rörelse, för att få folk att skriva under.

Men han hoppas på att fler ska ansluta sig och aktivt hjälpa till med insamlingen.

– Det är väldigt många som är förbannade över det som sker men att själv offra tiden är man inte alltid benägen att göra, säger helsingborgaren som fortsätter:

– Vi behöver fler som samlar in och ställer upp, säger han.

Nyligen kom nyheten om att Socialdemokraterna beslutat sig för att stödja en eventuell folkomröstning gällande Öresundskraft, men även i frågan om Sundspärlans framtid som också omfattas av ett folkinitiativ. I och med beskedet finns det nu en klar majoritet bland partierna för att stötta folkomröstningar i de båda frågorna, enligt hd.se som först rapporterade om nyheten.

Publicerad 17 April 2019 11:53