Vy över Helsingborgs hamn.

Vy över Helsingborgs hamn. Foto: Helsingborgs hamn

Fjolårstorkan fortsätter ställa till det – tusentals ton malt importeras

Helsingborgs hamn har tagit emot tre fullastade fartyg

HELSINGBORG.

Maltkorn är en omistlig ingrediens när öl ska bryggas. Den senaste tiden har tusentals ton maltkorn fått importeras in via Helsingborgs hamn, till följd av förra sommarens extremtorka.

Torkan sommaren 2018 gör sig fortfarande påmind. Skogsbränder, brist på vatten och foder, nödslakt och höga kostnader blev några tuffa konsekvenser för de inblandade.

Och en del grödor som mestadels brukar exporteras, behöver vi nu istället hämta in till Sverige.

Ett exempel är maltkorn. Tillgången på råvaran har påverkats, i vissa fall har kvaliteten försämrats och vad som definitivt har ändrats är priset. Detta har bland annat lokala ölbryggare märkt av, vilket Lokaltidningen skrev om nyligen.

Sammanlagt 9 000 ton maltkorn tog Helsingborgs hamn emot under mars månad.

– En sådan extremtorka som varit ger många ringar på vattnet, som kanske inte syns direkt. Och därför har vi nu fått hjälpa till med maltkornimport. Lantmännens verksamhet och deras silosanläggning drivs annars av dem själva och via en egen lastningsanläggning hanterar de sina fartygslaster, berättar Anders Paulsson på Helsingborgs Hamn i ett pressmeddelande.

Totalt har tre skepp med maltkorn lossats här i Helsingborgs hamn.

En enorm skopa har använts för att lyfta grödan från fartyget till lastbilar.

Lantmännens terminal i Helsingborgs Hamn ses som en av de största i sitt slag i norra Europa. Dess lagringskapacitet är på 250 000 ton.

Publicerad 18 April 2019 10:30