En 24-årig man får det längsta stragget, ett år och åtta månader.

En 24-årig man får det längsta stragget, ett år och åtta månader. Foto: Mostphotos/Polisens förundersökning

70-årig kvinna brutalt rånad i sitt hem

Kvinnans son skrämde rånarna på flykt så att en tappade sin telefon

HELSINGBORG.

Två män trängde sig in hos en kvinna i 70-årsåldern och höll för hennes mun så att hon drabbades av andnöd. De hotade att döda henne och försökte binda henne med tejp. Rånet avbröts när sonen i familjen kom hem och jagade ut rånarna som försvann med en större mängd kontanter. Men i flykten tappade en av rånarna sin mobiltelefon.

Av
Felix Alnemark

Det var den 21 juni 2017 som de två männen knackade på dörren hemma hos kvinnan på Drottninghög. När hon öppnade frågade de om hon var ensam hemma. Efter att ha fått en jakande svar trängde de sig in i lägenheten.

Rånet avbröts när kvinnans son kom till lägenheten. Han såg en man som var över hans mamma på golvet och höll på att tejpa henne. Nästan omedelbart sprang mannen från platsen med sonen efter sig.

Under flykten tappade rånaren sin telefon som sonen senare överlämnade till polisen. Telefonen undersöktes av polisen som kunde hittade en telefonkontakt till den andre rånaren och till den första rånarens pappa. Det fanns dock inget DNA på telefonen. Däremot fanns DNA fråmn båda rånarna på den tejprulle som också blev kvar i lägenheten.

Med sig fick rånarna en 3 800 Euro som kvinnan sparat till en kommande semesterresa och 2 000 svenska kronor, ett armband och en klocka.

Nu döms en 24-årig man till fängelse i ett år och åtta månader för rån. En 22-årig man döms till fängelse i tre månader samt skydstillsyn för rån. Han frias dock från misstankar om stöld. Männen ska betala 29 700 kronor i skadestånd till kvinnans försäkringsbolag och 54 226 kronor i skadestånd till kvinnan.

Publicerad 09 May 2019 13:56