40-åringen filmade kvinnor som bytte om på Väla i Helsingborg.

40-åringen filmade kvinnor som bytte om på Väla i Helsingborg. Foto: Adobe Stock

Man filmade avklädda kvinnor i klädkedjornas provrum

Onanerade utrustad med spionkamera

HELSINGBORG/KLIPPAN.

Ett femtontal kvinnor filmades mer eller mindre avklädda när de provade kläder i provrum på Väla. Nu har en man i 40-årsåldern från Klippan dömts för kränkande fotografering och ofredande. Mannen åtalades också för att ha filmat underlivet på en ung kvinna i bikini på Gröningen i Helsingborg men frias för sexuellt ofredande.

En 45-årig kvinna som befann sig i ett provrum på Lindex på Väla kvällen den 26 juni 2018 märkte plötsligt hur en telefon dök upp under skynket med kameralinsen riktad mot henne. Hon ryckte då bort skynket och konfronterade 40-åringen som nervöst lämnade platsen.

Mannen greps dock efter att personal kallat på väktare. När polisen kom till platsen hittades en wifi-anordning på 40-åringens ben. Bilderna i hans telefon är då borta och polisen misstänker att bilderna skickats vidare.

Mannen hade en spionkamera monterad till sin telefon och en sändare med antenn.

Mannen hade en spionkamera monterad till sin telefon och en sändare med antenn. Foto: Polisen

Polisen har senare hittat bilder på elva kvinnor från olika provrum på Väla. Det har dock inte gått att bevisa att kvinnan som upptäckte kameran blivit filmad även om hon hörs på en av filmerna. Därför döms han bara för ofredande mot henne. Men 40-åringen döms för kränkande fotografering beträffande bilderna på de andra elva kvinnorna som ingår i åtalet.

Vid flera tillfällen onanerar mannen samtidigt som han filmar. Flera gånger ser det också ut som att kvinnorna upptäcker kameran enligt förundersökning.

Mannen åtalades också för att ha fotat en 24-årig kvinnas underliv på en badbrygga vid Gröningen. Mannen har erkänt omständigheterna. Där har åklagaren visat bilder på en 24-åringen stående i bikini. Dessa bilder utgör inte någon av de närbilder som åklagaren påstått ska ha tagits på hennes kropp och som i sin tur är en del av åtalet. Det har bara visats av åklagaren för att bevisa att 40-åringen var på platsen.

Det är inte klarlagt hur långt ifrån 24-åringens underliv mobilkameran hållits. Tingsrätten menar att fotografering utan samtycke på en allmän badplats på detta sätt är integritetskränkande och ohyfsat men att det inte skett på ett så kort avstånd att det varit ett intrång i 24-åringens fredande zon. Mannen frias därför för sexuellt ofredande.

Tingsrätten fastställer 40-åringens straff till villkorlig dom och 60 dagsböter på 50 kronor. Han ska också betala 5 000 kronor i skadestånd till den 45-åriga kvinnan.

Publicerad 10 May 2019 13:59