Att göra valkompasser, spana in politiska debatter eller att kolla igenom partiernas EU-ambitioner på respektive hemsidor är Elin Anderssons tips på hur man kan bli mer insatt inför valet.

Att göra valkompasser, spana in politiska debatter eller att kolla igenom partiernas EU-ambitioner på respektive hemsidor är Elin Anderssons tips på hur man kan bli mer insatt inför valet. Foto: Joel Winqvist/arkiv

Hon ska få fler unga att Europarösta: "Viktigt att utnyttja sina rättigheter"

Elin Andersson en av flera unga som ska locka andra unga till urnorna

HELSINGBORG.

Det finns en herrans massa sätt att locka unga till valurnorna. Influensern Elin Andersson gör det genom videos och sociala medier.

EU-valet närmar sig med stormsteg. Den 26 maj är det dags för svenska folket att säga sitt.

I Helsingborg finns det ett antal unga människor som har fått till uppgift att bidra till att på olika sätt få upp valdeltagandet, genom ett samarbete mellan staden och nätverket Europa direkt. Fler unga ska få bättre koll på vad EU är, gör och hur det påverkar Sverige.

Elin Andersson har av EU fått en nyckelroll gällande sociala medier-biten. Helsingborgsstudenten har utvecklats till en form av influenser med över 23 000 följare på sin youtube-kanal, med otaliga v-loggar bakom sig och hon är överlag väldigt aktiv på sociala medier.

Inför valet tituleras hon av EU som en så kallad young multiplier och ska göra videos om valet och överlag bidra till att få upp tempen bland de unga röstberättigade helsingborgarna.

– Jag använder mina sociala medier till det. Med min plattform kan jag nå ut till många människor, berättar hon.

Under våren är hon en av de cirka 200 ungdomar från EU:s medlemsländer som varit i Bryssel på förberedande besök ett par gånger.

Med min plattform kan jag nå ut till många människor

Hon vill motta bort folks tankar om att EU-valet inte skulle påverka dem själva.

– Många tänker att: "det de gör där borta i Bryssel, det är så långt härifrån". Men tänker man efter så fattas faktiskt en hel del beslut som berör oss direkt, som att man kan flytta till ett annat land och studera i och med den fria rörligheten i EU. Då blir valet mer greppbart. Det är sånt jag fokuserar på i videon jag håller på med, säger Elin Andersson som om några veckor tar studenten från Campeon frigymnasium.

För egen del blir detta första gången hon får chansen att rösta i ett val.

– Yes. Det känns kul, jag fyllde år en månad för sent för att få rösta i riksdagsvalet i höst. Det är viktigt att utnyttja sina rättigheter, berättar 18-åringen.

Men ironiskt nog kommer hon att vara bortrest på valdagen. Tur att man då kan förtidsrösta.

Har du bestämt vilket parti du ska rösta på?

– Jag tror jag har bestämt mig. Jag har vetat ungefär vilka partier jag brukar hålla med men såklart finns det vissa frågor som man inte har så bra koll på. Det kan absolut vara knepigt.

Video

Elin Andersson finns på Youtube under namnet Elinens. Där kommer hennes video att läggas upp.

Publicerad 15 May 2019 11:08