Anna Karlberg.

Anna Karlberg. Foto: Helsingborgs stad samt Adobe Stock

Stadens rabatter ska visas upp i all sin prakt – ny satsning i helgen

Landskapsarkitekt: "Våra blomstersatsningar är väldigt uppskattade"

HELSINGBORG.

Det våras för rabatterna. Nu ska stadens ögongodis visas upp i nya guidningar, såväl till helgen som under sensommaren. "Folk är väldigt intresserade", menar Anna Karlberg, en av stadens blomexperter.

Det nalkas vårrunda i Helsingborg. På söndag den 19 maj är det dags igen. Då kan trädgårdsentusiaster besöka vackra trädgårdar när lökar och försommarblomning är som finast och trädgårdssäsongen har kommit igång på riktigt.

Rena rama partyt för blomsterfantasterna, alltså.

Något som är helt nytt för årets vårrunda är att staden kommer att satsa på två stycken guidade rundvandringar bland stadens rabatter och blomsterfat den här dagen, en klockan 13.00 samt en klockan 15.00.

– Vi vet att de blomstersatsningar som staden gör är vädigt uppskattade. Vi får ofta frågor från medborgare om vad våra olika blommor heter. Folk är väldigt intresserade, menar Anna Karlberg, landskapsarkitekt och den som tillsammans med kollegan Pamela Sjöstrand, också hon landskapsarkitekt, kommer att hålla i guidningarna.

Deltagarna kommer att lotsas runt till ett antal rabatter och blomsterarrangemang utomhus i staden.

– Vi kommer att berätta hur vi tänker när vi skapar våra blomsterrabatter och vad de innehåller. Vi kommer även ge lite tips och trix på hur man kan tänka när man vill få ihop något fint i sin egen trädgård, berättar Anna Karlberg.

I staden är det ju ofta väldigt stora rabatter, men det här är ett mer intimt rum med trådgårdskänsla

Det kommer att vara ett begränsat antal platser till de här vandringarna, så först till kvarn gäller.

Under sensommarrundan den 24 och 25 augusti planeras det för fler vandringar, med fokus på de sommarblommor som då kommer att stå i full blom.

Finns det några okända blomsterpärlor i det offentliga rummet som många kanske inte tänker på, tror du?

– Jo det finns ett väldigt fint litet "rum" inne i stadsparken, vid skulpturen som kallas för "Bröderna". Rummet ligger i den nordöstra delen av parken och där har vi satt vår- och sommarblommor. Det är nog inte så många som tänker på den. Det är väldigt behaglig storlek på det rummet och det är trevligt att sitta där inne och det finns många mindre rabatter, säger hon.

Vill man ha inspiration till sin egen trädgård är detta ett bra ställe att kika på, menar landskapsarkitekten.

– I staden är det ju ofta väldigt stora rabatter, men det här är ett mer intimt rum med trådgårdskänsla. Det är inte så vanligt i det offentliga rummet, säger hon.

Rabatterna vid Ramlösa brunnspark är en av Anna Karlsbergs personliga favoriter.

Rabatterna vid Ramlösa brunnspark är en av Anna Karlsbergs personliga favoriter. Foto: Annika Anderberg Boman

Nämn en av dina favoritrabatter i Helsingborg!

– Jag tycker att den framför Ramlösa brunnshotell där det finns en damm och med bland annat rhododendronbuskar och hortensior i parkdelen är väldigt fin. Den omges även av stora träd. En pärla som kanske inte så många känner till. Och porlet från vattnet är underbart och den fina parkmiljön... Det är jättefint.

Vårrundan

Är en del av Trädgårdsrundorna som arrangeras av Helsingborgs Trädgårdsförening, som sedan 1916 verkar för att inspirera och engagera trädgårdsintresserade i kommunen.

Vårrundan sker söndagen den 19 maj mellan klockan 10 och 17.

För att delta i de guidade rundvandringarna som Anna Karlberg och Pamela Sjöstrand håller i ska man anmäla sig till Helsingborgs kontaktcenter på telefon 042 10 50 00 eller via mejl till kontaktcenter@helsingborg.se. Det är begränsat med platser och man måste föranmäla sig för att få delta.

Mer info finns på www.tradgardsrundorna.se

Publicerad 16 May 2019 10:35