Bert Alfson berättar att man nu ska kontakta butiker i city för att stämma av ifall de kan tänka sig att ha namnlistor hos sig, och på så sätt hjälpa till.

Bert Alfson. Foto: Joel Winqvist/arkiv

Helsingborg kan få sin första folkomröstning

Namninsamling mot försäljningen av Öresundskraft har nått gränsen

HELSINGBORG.

För att beslut ska kunna tas om en folkomröstning krävs 11 000 namnunderskrifter. Det har personerna bakom motståndet mot en försäljning av Öresundskraft nu nått.

Av
Felix Alnemark

– Det känns alldelles utmärkt. Det har gått över förväntan att det gått på så kort tid. Den 20 mars bestämde vi oss för att dra igång namninsamlingen, säger Bert Alfson som varit en av de drivande krafterna.

Vad är nyckeln till att det gått så fort tror du?

– Det är för att folk är förbaskade. Det är inte bara att man vill sälja utan sättet man fört fram det här på. Att man inte berättade att man hade de här planerna under valrörelsen. Det är den största affären i Helsingborgs historia och så talar man inte om det under valet utan håller tyst. Det är ett hån på demokratin, säger Bert Alfson.

För att få kommunfullmäktige att ta upp frågan om en folkomröstning krävs att tio procent av de röstberättigade skriver under. Det är ungefär 11 000 personer.

– Vi har samlat in 12 000 namnunderskrifter och fortsätter veckan ut, säger Bert Alfson som vill vara på den säkra sidan när underskrifterna granskas av kommunen.

Förslaget att utreda en försäljning av Öresundskraft drivs att minoritetsstyret.

Publicerad 23 May 2019 11:50