En äldre kvinna har lurats på ett femsiffrigt belopp i Helsingborg. Hon trodde att hon lånade ut pengarna till en släkting.

En äldre kvinna har lurats på ett femsiffrigt belopp i Helsingborg. Hon trodde att hon lånade ut pengarna till en släkting. Foto: Adobe Stock

91-årig kvinna lånade ut femsiffrigt belopp till falskt barnbarnsbarn

Polisens uppmaning: Varna era äldre för bedragarna

HELSINGBORG.

En 91-årig kvinna blev uppringd av en man som hon trodde var sitt barnbarnsbarn som bad om att få långa pengar till en lägenhetsaffär. Hon lämnade över ett femsiffrigt belopp i kontanter till en kvinna som skulle hämta pengarna åt hennes yngre släkting. Men allt var en bluff.

Av
Felix Alnemark

Den äldre damen blev uppringd av en man som sa att han är hennes barnbarn. Personen ringer från dolt nummer och säger att han behöver pengarna för att skriva på ett kontrakt på en lägenhet och att han ska skicka någon annan för att hämta upp pengarna.

– Den äldre kvinnan är godtrogen och lämnar över pengarna till en kvinna på sin trapp, säger Eva–Lotta Hermansson Truedsson, kommunikatör på Polisen i nordvästra Skåne.

Först i efterhand fattar hon misstankar. Det namn som personen i telefonen presenterat sig med är namnet på hennes barnbarnbarn inte barnbarn som han själv uppgett. Den här typen av telefonbedrägeri har blivit allt vanligare.

– Vi har haft den här typen av brott många gånger tidigare senaste året. Både fullbordade och anmälda försök. Så sent som i fredags skickade vi ut ett pressmeddelande om det här. Det är tyvärr ett vanligt tillvägagångssätt. Man ska absolut inte låta sig luras av sådana här samtal, säger Eva-Lotta Hermansson Truedsson.

Polisen vill återigen varna för den här typen av telefonbedrägerier.

– Det är bra om anhöriga prata med de äldre så att det inte händer, säger Eva-Lotta Hermansson Truedsson.

Publicerad 03 June 2019 10:51