Nya vattentornet i Helsingborg

Nya vattentornet i Helsingborg

Bildspecial: Spektakulärt lyft när nya vattentornets ring sätts på plats

Nytt landmärke byggs i Helsingborg

HELSINGBORG. 24 stycken betongdelar på vardera 325 ton som ska lyftas på plats. Då krävs det två rejäla speciallyftkranar för att få arbetet gjort.

När de två dussin delarna satts på plats är det kommande vattentornets nya ring komplett. Nu i dagarna pågår det komplicerade arbetet som tar projektet in i en ny fas.

– Att få upp delarna, eller monoliterna som vi kallar dem, till ringen är förstås en milstolpe i projektet. Det ligger mycket arbete bakom. Kranarna vi använder har enorm kapacitet. Den ena kan lyfta upp till 600 ton, den andra upp till 750 ton. Teoretiskt hade det alltså räckt med en kran, men vi använder två för att skapa bättre balans och på så sätt säkra att vi har den precision som krävs när monoliterna ska placeras alldeles intill varandra, säger NCC:s platschef Per-Erik Petersson i ett uttalande till de lokala medierna.

Nya vattentornet i Helsingborg.

Nya vattentornet i Helsingborg. Foto: Joakim Kröger/NCC

Det kommande vattentornet längs med Österleden kommer att bli 39 meter högt och 90 meter i diameter. Till det tillkommer två markförlagda reservoarer samt ett servicetorn som är 42 meter högt.

Tornets högreservoar ska rymma 7 000 kubikmeter vatten och totalt kommer cirka 20 000 kubikmeter att strömma genom reservoarerna varje dygn.

Nya vattentornet i Helsingborg

Nya vattentornet i Helsingborg Foto: Joakim Kröger/NCC

Sommaren 2020 ska tornet kunna stå redo för invigning, enligt planen.

Publicerad 05 June 2019 08:31