Här lämnar Bert Alfson över namnlistorna, bevittnat av ett antal nyfikna.

Här lämnar Bert Alfson över namnlistorna, bevittnat av ett antal nyfikna. Foto: Joel Winqvist

Här lämnas 14 579 underskrifter in: "Helt övertygad om att det blir folkomröstning"

Namnlistorna i frågan om Öresundskraft har nått kommunen

HELSINGBORG.

Ända sedan mars månad har insamlingen för att folkomrösta om Öresundskraft varit igång. Under onsdagen nådde namnlistan kommunen.

14 579. Så många namnunderskrifter lämnade initiativtagare Bert Alfson in till kommufullmäktiges ordförande Mats Sander (M), som en protest mot planerna på att sälja ut Öresundskraft.

– Alla är godkända, menar Bert Alfson.

Är du säker på det?

– De som inte är fullständigt ifyllda har vi strukit, säger han.

Flera lokalpolitiker var på plats. Här Vänsterpartiets Claudia Velasquez och Ingrid Mattiasson Saarinen. I bakgrunden bland annat Mikael Andersson samt Jan Björklund från Socialdemokraterna.

Flera lokalpolitiker var på plats. Här Vänsterpartiets Claudia Velasquez och Ingrid Mattiasson Saarinen. I bakgrunden bland annat Mikael Andersson samt Jan Björklund från Socialdemokraterna. Foto: Joel Winqvist

Hur känns detta?

– Det är perfekt. En så viktig fråga, den största frågan i Helsingborgs kommuns historia, får inte smygas igenom på det sättet man har försökt göra. Det går bara inte, menar Bert Alfson apropå att planerna inte togs upp i valrörelsen och inte heller, än ska vi kanske säga, har beslutats om i fullmäktige utan av kommunens moderbolag HSFAB.

Blir det folkomröstning nu, tror du?

– Ja, det är jag helt övertygad om. Det finns inget annat alternativ som jag ser det. Jag förstår inte hur man skulle kunna ta de här namnlistorna och sedan påstå att det inte finns tillräckligt med underlag för att ta upp det i fullmäktige.

För de engagerade har det varit viktigt att samla in namn på kort tid, så att frågan om en folkomröstning ska hinna väckas. Men också att jobba med marginaler.

– Vi samlade i två månader och då konstaterade vi att vi hade fått tillräckligt antal underskrifter för att uppfylla kraven. Men då sa vi att vi samlar i två veckor till, så att vi får lite marginal. Så nu har vi över 3 000 röster i marginal.

Bert Alfson drog igång namninsamlingen i mars.

Bert Alfson drog igång namninsamlingen i mars. Foto: Joel Winqvist

Har det varit en svår process detta?

– Nej det tycker jag inte att det har varit. De flesta jag har pratat med har uppfattat det som relativt lätt och man fått ett positivt gensvar och spontant klappat en på axeln för att man lagt ner det arbete man har gjort. Att det är något viktigt. Väldigt få har visat negativ inställning till det vi gjort, menar han.

Nu ska kommunen gå igenom underskrifterna för att säkerställa att tillräckligt många är korrekt ifyllda. Först därefter skulle fullmäktige i så fall ta ställning till en folkomröstning.

Publicerad 12 June 2019 15:53