Gustaf Wiklund menar att det är viktigt att få bort plasten från gator och torg.

Gustaf Wiklund menar att det är viktigt att få bort plasten från gator och torg. Foto: Conny Palmkvist

Plastpåsar vid torghandel förbjuds: "Har efterfrågats länge"

Ett nytt vapen mot nedskräpning i stan

HELSINGBORG.

Nu är det bestämt. Snart blir det förbjudet för torghandlare i Helsingborg att tillhandahålla plastpåsar till kunder. Bakgrunden är den kraftiga nedskräpning som skett på olika ställen i stan, som vållat ordentlig debatt.

Redan ifjol tog fullmäktige ett beslut om att man ska gå i den här riktningen för att råda bot på problemet, och nyligen var ärendet uppe i stadsbyggnadsnämnden och då klubbades beslutet. Den 1 augusti införs de nya reglerna.

Beslutet gläder Miljöpartiets Gustaf Wiklund som sitter med i stadsbyggnadsnämnden.

– Det här är positivt och något som många helsingborgare efterfrågat länge, både avseende kopplingen till användning av plast men också för nedskräpningen, uttrycker han till Lokaltidningen.

Flera områden i Helsingborg har pekats ut som skräpiga. Söder där det bedrivs torghandel på Gustav Adolfs torg har ofta blivit särskilt utpekat.

– Diskussionen har ofta varit kopplad till Söder men går man runt i stan ser man att det är skräpigt på många olika platser, säger miljöpartisten.

Sköter man sig inte riskerar man att få sitt säljtillstånd indraget, berättar Gustaf Wiklund som uppmanar säljare och köpare att istället använda sig av papperspåsar.

Omdebatterat

Nyheten har fått många att tycka till i frågan på vår Facebooksida Lokaltidningen Helsingborg/Höganäs. Här följer ett axplock av kommentarerna:

"Eftersom människor inte kan hantera en enkel återvinning så får vi snart förbjuda allt !"

"Toppen! Bytet till papperspåsar har varit jättebra i Malmö!"

"I samband med torghandel kommer påsar att förbjudas men varför inte för hela handeln?"

"På tiden. När man passerade GA torg tidigt på morgonen, var det drivor m plastpåsar som flög omkring. Bättre med papperspåsar i så fall, om man inte orkar hålla rent efter sig, även om det inte skall skräpS ner överhuvudtaget."

"Så taskigt mot torghandeln. Då borde samma regler gälla för de stora livsmedelskedjorna som Maxi och Coop. Varför ska man få plocka frukten och grönsakerna i plastpåsar där. Nej men ge sig på de minsta aktörerna som kämpar för att försörja sig med liten vinst det gör man."

Publicerad 14 June 2019 11:49