Christina Wideland ser fram emot den kommande gatufesten.

Christina Wideland ser fram emot den kommande gatufesten. Foto: Joel Winqvist

Grönt ljus för paradgatan – som ska firas: "Början på det vi alla väntat på"

Helsingborgs paradgata har fått sig ett lyft

HELSINGBORG.

Det vankas gatufest modell större när ombyggnationen av Järnvägs- och Drottninggatan nu är klar.

Det har onekligen varit en prövningens tid för helsingborgarna. Ända sedan våren 2017 har Järnvägsgatan och Drottninggatan byggts om, något som har prövat en hel del människors tålamod.

– Det har varit påtagligt, för invånare, besökare, trafiken, verksamheter. Men nu är det klart och det vill vi fira. Men även fira alla människor som har varit involverade och alla som har känt att det varit en jobbig process och på något sätt ge tillbaka till invånarna, förklarar Christina Wideland som är projektledare på stadsbyggnadsförvaltningen.

Gatufesten äger rum nu i helgen, den 15 och 16 juni, längs med paradgatan.

Det här är i samma veva som Helsingborgsexpressen ska börja rulla på linje 1 i Helsingborg. Första turen går på morgonen söndagen den 16 juni. En stor anledning till det omfattande byggarbetet i city har handlat om att förbereda för de här nya bussarna som kan liknas vid mer spårvägsliknande fordon. Bussarna är bland annat längre än de befintliga, vilket innebär att de kräver mer plats. Inte minst vid hållplatserna som nu är större än de tidigare.

Det vankas festligheter vid ett antal utvalda hållplatser den 15 och 16 juni, bland annat på Dalhem, Drottninghög, Helsingborg C och Kattegattsgatan.

De nya kommande bussarna kommer öka turtätheten bland annat.

De nya kommande bussarna kommer öka turtätheten bland annat. Foto: Joel Winqvist

Skånetrafiken vill locka fler att använda deras app, därför kommer en busstur endast att kosta tio kronor söndagen den 16 juni.

Tanken är att det digra programmet ska locka alla, inte minst barnfamiljer.

Hur ska man välja bland allt i programmet?

– Det mest utgår från Sundstorget. Så ta dig dit så kommer du kunna uppleva det mesta, är Christina Widelands uppmaning.

Det vankas även en hel del aktiviteter i stadsdelarna, berättar hon.

– Sen kommer butikerna ha festliga erbjudanden den här lördagen, menar hon.

Hur känns det att kunna få fira detta?

– Väldigt spännande. Det här är ju början på det vi alla har väntat på.

Gatufest

Ett stort antal aktiviteter sker under festen den 15 och 16 juni. Här följer ett axplock:

tävling om vem som kan cykla långsammast, spikslagartävling, provåkning av nya bussarna för reducerat pris, strandhäng på Sundstorget, utställning om dåtidens stadskärna, dansshower, parad med Helsingborgs drumcorps och så vidare. Den 14 till 16 juni pågår samtidigt den nya tredagarsfestivalen Gåsebäcksfesten med bland annat graffiti, mat, dryck, Dj:s och liveband på gamla brandstationen på Gåsebäck.

Publicerad 15 June 2019 00:00