Annika och Arne Svensson gillar att hitta udda och lite ovanliga växter och har låtit sin villaträdgård i Jonstorp växa fram genom åren. I år deltar de i trädgårdsrundan för första gången.

Annika och Arne Svensson gillar att hitta udda och lite ovanliga växter och har låtit sin villaträdgård i Jonstorp växa fram genom åren. I år deltar de i trädgårdsrundan för första gången. Foto: Lotta Venhagen

Ta en titt i trädgården där det råder anarki

Jonstorpsparet satsar på växter av det mer ovanliga slaget

NORDVÄSTRA SKÅNE.

En rabatt där det råder anarki, en kinesisk sekvoja som sträcker sig upp mot skyn och ett näsduksträd som blommar för första gången. När Annika och Arne Svensson öppnar upp sin trädgård för allmänheten är det med minst sagt udda inslag.

Av
Lotta Venhagen

Trädgårdssäsongen är i full gång och under helgen 15-16 juni slår drygt 70 trädgårdar i nordvästra Skåne upp sina portar för publik. För Annika och Arne Svensson är det första gången de deltar med sin villaträdgård i Jonstorp.

–Vi har varit med i Tusen trädgårdar innan, men ville testa något nytt. Det blir spännande att se om det är samma typ av publik som kommer, säger Arne.

Näsduksträdet är en av Arne Svenssons stoltheter och i år blommar det för första gången.

Näsduksträdet är en av Arne Svenssons stoltheter och i år blommar det för första gången. Foto: Lotta Venhagen

Intresset för växter har enligt paret alltid funnits hos dem. Efter hand som att barnen blivit större och mer fritid har skapats har trädgården fått allt mer omsorg och det är ingen vanlig villaträdgård är det inte tal om. Den anlades någon gång på 60-talet men växte under åren igen.

Sedan paret Svenssonflyttade in för 22 år sedan har de förändrat en hel del. Många gröna växter har rensats bort för att ge plats åt mer udda inslag som man inte vanligtvis hittar i en villaträdgård som bollbuske, hängask och kinesiska fotblad.

– Jag är glad för buskar och träd, men jag planterar inget som inte blommar, förklarar Arne medan han visar runt bland sina kinesiska kryddväxter, kamelior, kejsarträd, franklinträd och ett näsduksträd som i år blommar för första gången.

– Trots att jag letade runt efter det största exemplar jag kunde hitta har det tagit sex år innan det blommat.

Annika Svensson pysslar om sina italienska tomater i växthuset.

Annika Svensson pysslar om sina italienska tomater i växthuset. Foto. Lotta Venhagen

För Annika är det växthuset, där hon odlar italienska tomater och gurkor bland annat, samt rosenrabatterna som ligger henne varmast om hjärtat. Den sistnämnda förälskelsen fungerar dock inte friktionsfritt.

– Jag älskar rosor men här är inte optimala förutsättningar så vi kämpar verkligen med dem, men att gå runt med sekatören och knipsa bort avblommade rosor är verkligen bra för själen. Att vara i trädgården – det gör en frisk.

"Trots att jag letade runt efter det största

exemplar jag kunde hitta har det tagit sex år innan det blommat"

Anarkirabattens namn vittnar om kampen som förs mellan naturen och villaägarna. Här växer bland annat buskpion, flox, stjärnflocka, vidje- samt sammetshortensia.

Anarkirabattens namn vittnar om kampen som förs mellan naturen och villaägarna. Här växer bland annat buskpion, flox, stjärnflocka, vidje- samt sammetshortensia. Foto: Lotta Venhagen

Sin tomt på 1800 kvadratmeter har de delat upp i olika "rum" – var och ett med olika karaktär. Här hittar man till exempel lilla Parken, franklinrabatten, diktaturrabatten och anarkirabatten.

– Diktaturrabatten har fått sitt namn efter de rosa höstanemonerna. Vi har provat att plantera allt möjligt men inget går så den har vi gett upp. Anarkirabatten har vi ingen kontroll över, den lever sitt eget liv. Kanske beror det på att vi tog bort ett stort träd från den, spekulerar Annika.

Kameliorna är på väg att blomma över, men enstaka blommor finns kvar bland de gröna bladen.

Kameliorna är på väg att blomma över, men enstaka blommor finns kvar bland de gröna bladen. Foto: Lotta Venhagen

De trilskande rabatterna tar Annika och Arne dock med ro. Att hålla på med trädgård ska vara roligt konstaterar de.

– Man ska inte behöva lägga ner massor av vård. Vi gillar grönt och lummigt, organiskt kanske man kan säga. Det ska inte vara en massa raka linjer, menar Arne.

Trädgårdsrundorna 2019

Det är Helsingborgs Trädgårdsförening som ligger bakom Trädgårdsrundorna 2019 i nordvästra Skåne.

Allt från privata små innerstadsträdgårdar till stora parkliknande egendomar visas upp på flera orter och sammanlagt hålls det fyra olika trädgårdsrundor under året.

Näst på tur är helgen 15-16 juni klockan 10-17.

Publicerad 15 June 2019 00:00