Helsingborg IF:s nya tränare Henrik

Helsingborg IF:s nya tränare Henrik "Henke" Larsson, tillbaka på gräset på Olympia. Foto: Ritzau Scanpix/Johan Nilsson

Ljung ut – Larsson in: "För mycket bolltittande?"

Henke Larsson tillbaka i HIF han lämnade 2016

HELSINGBORG.

Peo Ljung bad om mer tid att vända på det sjunkande skeppet. Det fick han inte. I helgen fick han sparken från HIF och ersätts av klubbikonen Henrik Larsson.

Av
Andreas Holm

– Jag är inte här för att fixa något som är i sönder, utan skapa det bästa möjliga av vad som redan är på plats, säger Henke Larsson till Svenska Fans.

Tio poäng på tolv matcher och endast två segrar. Det fick klubbledningen att ge Per-Ola Ljung kicken som tränare för Helsingborgs IF. Då kliver Henke Larsson in, som Fotbollskanalen var först med att avslöja.

Redan på presskonferensen berättade Larsson att han redan funderat på en startelva i laget som på torsdag spelar träningsmatch mot IFK Göteborg i Hässleholm.

– Det gjorde jag häromdagen faktiskt. Satt och ritade lite grand, det gjorde jag. När jag visste att det här var nära, då är det klart att jag går in i min roll och förbereder mig så mycket jag bara kan. Jag kan inte bara dyka upp imorgon och säga "vad händer?" och "vad kan vi göra för någonting?", utan det måste vi ha klart till imorgon, sa Henke Larsson.

Henke Larssons senaste sejour i HIF slutade med förlust i kvalet till allsvenskan och degradering till Superettan 2016. Nu är han tillbaka för att rädda kvar klubben i högstaligan. Ett första steg är att bli mer effektiva på planen.

– Hur vi kan lösa det? Är det för att vi inte får upp tillräckligt med folk, eller är det för att vi skapar lägena men inte är riktigt tillräckligt kliniska i avslutningsmomenten om man tittar offensivt? Eller är det kvaliteten på sistapassningen eller vad är det som går fel? Sedan försvarsmässigt, vad är det som går fel där? Det måste vi också titta på. Blir vi för mycket bolltittande? Låter vi motståndarna spela igenom lite för enkelt genom våra linjer eller kan vi göra någonting bättre där? Måste vi göra det mer tillknäppt? Alla de frågorna tänker jag givetvis ta upp med ledarteamet, sa Larsson på presskonferensen.

Svenska Fans: Sist du var här, då hade du två roller. Du var manager, både tränare och sportchef. Vill du berätta lite om tankarna kring att du nu bara ska vara tränare?

– Det blir ju mer fokus på det som är det viktigaste för tillfället. Det är fotbollen och det är jag glad för. Det krävs en hel del tid för det också. Att nu göra det, endast det, det känns skönt.

Publicerad 17 June 2019 07:55