Tina Berthelsen ser mycket fram emot den nya satsningen i Helsingborg.

Tina Berthelsen ser mycket fram emot den nya satsningen i Helsingborg. Foto: Privat samt Adobe Stock

Ny satsning på lokalproducerad mat i Helsingborg – efter succén i Kullabygden

Grundare: "Man vill handla lokalproducerat"

HELSINGBORG.

Reko-ring Kullabygden har på ett ynka år samlat 3 000 medlemmar. Nu får fler möjlighet att köpa lokalproducerat när satsningen växer till Helsingborg.

Grönsaker, ägg från frigående höns, kaninkött, spättekaga, kravmärkta kycklingar och så sparris. Ett axplock av vad som blivit poppis att köpa av de 17 lokala producenter som är anslutna till Reko-ring Kullabygden.

Konceptet är enkelt. På en förutbestämd tid samlas lokalproducenter och konsumenter på en parkeringsplats, och så kan kunderna köpa närodlat direkt från bondens baklucka. Helt utan mellanhänder.

Sedan Tina Berthelsen på Lottenlund Estate och Flädergårdens Pia Ohnell startade upp verksamheten i Kullabygden för lite mer än ett år sedan har man fått närmare 3 000 medlemmar.

– Det har gått jättebra. Vi har fått en fin tillväxt av medlemmar. Man vill handla lokalproducerat, berättar Tina Berthelsen.

En hel del medlemmar hör hemma i Höganästrakten. Men en del kommer även från Helsingborg eller andra närliggande kommuner som exempelvis Åstorp.

Därför har man nu beslutat sig för att utöka satsningen, och startar den 4 juli upp i Mariastaden i norra delarna av Helsingborg.

– Helsingborg är en stor stad så det finns en stor efterfrågan, säger hon.

Området Mariastaden är strategiskt vald. Närheten till 111:an och E6:an är till fördel för de som vill köra från grannkommuner eller från södra delarna av staden.

– Och bor man vid Pålsjö eller Laröd så kan man ta cykeln för att hämta sin lokalproducerade mat, säger Tina Berthelsen.

Hon menar att man får en helt annan relation till kunderna än om de skulle köpt varorna i en vanlig fysisk butik.

– Man skojar och snackar. Jag blivit kompis med flera medlemmar i gruppen. Det är väldigt transparent, och kunderna kan ställa sina frågor. Det går ju inte att dölja något när man står öga mot öga och pratar, säger hon.

Det låter som ett reko sätt att träffas?

– Verkligen! Och man får ju in eko-ordet också. Ett riktigt hållbarhetstänk. Man månar ju om djur och natur, säger hon.

Upplägg

Framöver kommer verksamheten att finns vid en viss tidpunkt varannan vecka på Ica Kvantums parkering i Höganäs och varannan vecka på Ica Supermarket i Mariastaden i Helsingborg. Mer info finns på Facebooksidan Reko-ring Kullabygden och Reko-ring Helsingborg.

Publicerad 17 June 2019 11:20