Tavlorna i bakgrunden skvallrar om familjen Granqvists tidigare boendeorter. Sofie Granqvist menar att tiden i utlandet har varit spännande men att det är skönt att vara hemma i Helsingborg. Och nu satsar hon på inredningsbranschen.

Tavlorna i bakgrunden skvallrar om familjen Granqvists tidigare boendeorter. Sofie Granqvist menar att tiden i utlandet har varit spännande men att det är skönt att vara hemma i Helsingborg. Och nu satsar hon på inredningsbranschen. "Jag har mer eller mindre levt efter Andreas fotbollsschema. Nu har jag mitt eget", säger hon och ler. Foto: Ida Asplund Ådahl

Sofie Granqvist har landat hemma efter tolv år i utlandet med fotbollsmaken

"Satsar på inredning och nu blir det Sofie-tid"

HELSINGBORG.

Tolv år i fyra olika länder men nu hemma i Helsingborg igen. Nu har familjen Granqvist landat i hemstaden Helsingborg och Sofie satsar nu på en karriär inom inredningsbranschen. "Det har varit spännande år borta, men jag har mer eller mindre levt efter Andreas fotbollsschema. Nu har jag mitt eget schema", säger hon.

Det har ganska precis gått ett år sedan Sofie och Andreas Granqvist med döttrarna Nova, 5 och Mika, 9 månader kom tillbaka till Helsingborg efter fem år i ryska Krasnodar där Andreas spelade i FK Krasnodar. Under tolv år har England, Nederländerna och Italien har varit hem för familjen.

– Jag har lärt mig otroligt mycket om mig själv, om att hantera olika typer av människor och att faktiskt ta livet lite dag för dag. Men nu är det skönt att vara hemma, säger Sofie Granqvist.

Nu håller hon på att utbilda sig till inredningskonsult med säljkompetens. Första terminen påbörjade hon redan i Ryssland på distans och när dottern Mika kom fick studierna vänta – något Sofie tänker ta upp efter sommaren igen.

– När vi har varit utomlands har jag läst företagsekonomi vid två tillfällen, bland annat i Italien. Men nu vill jag satsa på något eget och göra min egen grej.

Hennes drömmar och planer är att kunna jobba med homestaging inför försäljningar av hus och lägenheter men även arbeta med inredningskoncept för restauranger när hon är färdigutbildad.

– Jag har alltid varit kreativ av mig och haft öga för design. När vi bodde i England jobbade jag i en exklusiv modebutik ett tag där både Spice Girls och fotbollsstjärnor brukade shoppa – då var mode mitt största intresse. Men nu har jag hittat mer hem i inredningen som är lite bredare.

Men att bo utomlands – och ofta i redan möblerade hus – har inte alltid rimmat bra med Sofies egen inredningssmak.

– I Ryssland var det riktigt svårt. Där är mycket så extravagant med guld och krusiduller. Men jag försökte att byta ut kuddar och gardiner eftersom det inte kändes som någon idé att köpa en massa möbler när vi visste att vi skulle flytta igen. Och det är inte direkt skandinavisk stil där – så vi närmast bodde på Ikea. Till och med Andreas sa att han inte ville ha något från Ikea när vi kom hem till Sverige igen, säger hon och skrattar.

Nu har familjen landat i huset i Helsingborg som blev deras 2015. Hemmet har genomgått en del renovering men man har landat i inredningen.

– Jag gillar klassiskt modernt. Vi pratar om platsbyggda garderober och då vill jag gärna ha dörrar med speglar, även om många kanske skulle tycka att det helt moderna är det givna här. Men jag vill ha det hemtrevligt, för modernt blir ofta lite kalt.

Även om hon är under utbildning har hon redan saker på gång. Bland annat ett samarbete med kollegan och vännen Sofie Borg där de tillsammans designat ett bord för Bysso Interiör. Och sedan ett riktigt drömprojekt för Sofie Granqvist:

– Vi är delägare i en restaurang här i stan och den håller just nu på att renoveras där jag ansvarar för inredningen. Det är superkul! Sånt skulle jag gärna göra mer av sedan, säger hon.

Fotnot. Denna artikel har tidigare publicerats i Lokaltidningen Hem & Villa.

Personligt

Personligt

Namn: Sofie Granqvist.

Ålder: 32.

Bor: Helsingborg.

Familj: Mannen Andreas och döttrarna Nova, 5 och Mika, 9 månader.

Gör: "Bollar mammaledighet med roliga projekt samt jobbar med mina sociala medier".

Instagramkonto: @sofiegranqvist

Favoritinredningsstil: "Modernt blandat med mjuka material, när hårt möter mjukt".

Publicerad 18 July 2019 00:00