Isabell "Bella" Seger har startat så mycket som tre krogar i Helsingborg och det mesta hon tagit sig för har landat i White Guide. Nu håller hon i trådarna för NABO Matbar tillsammans med kollegan Sussie Larsson. "Vi vill vara den goda grannen inriktade till en blandad publik", säger hon

Isabell "Bella" Seger har startat så mycket som tre krogar i Helsingborg och det mesta hon tagit sig för har landat i White Guide. Nu håller hon i trådarna för NABO Matbar tillsammans med kollegan Sussie Larsson. "Vi vill vara den goda grannen inriktade till en blandad publik", säger hon

Bella Seger – den enkla gourmetkocken och den goda grannen

"Jag är en riktig smaknörd"

HELSINGBORG.

Hon brinner för råvaran, storheten i det enkla och det mesta hon tar i blir till ”White guide”. 33 år gammal är Isabell ”Bella” Seger inne på sin tredje egna krog – NABO, som hon vill göra till den goda grannen för smak-junkies. ”Det ska vara gött, enkelt och familjärt”, säger hon.

Det andas ljus och gemyt med sköna färger som grönt och blått i restaurangen. Tankarna far till nordiskt och danskans ”hygge” – och passande nog har krogen fått namnet NABO (’granne’ på danska, reds.anm) Matbar.

– Vi vill vara den goda grannen inriktade till en blandad publik. En kvarterskrog med modern inriktning där det är familjärt, bygga på smaker utan att det är fine dining, säger delägaren och kocken Bella Seger.

NABO Matbar är den tredje som Bella Seger startat upp. I Helsingborg startade det med populära Fridas restaurang på Kullagatan som sedan förvandlades till Barrica Vin & Matbar. Båda krogarna blev stående inslag i White Guide. För fyra år sedan tog hon över Bonasera Bonasera som gjordes om till Restaurante Bonasera och som nu – sedan ett år tillbaka – blivit NABO Matbar som Bella Seger driver tillsammans med kollegan Sussie Larsson.

Sedan Barrica-tiden har Bella Seger det spanska köket i bagaget, medan det nu mest handlar om nordiska smaker. I formatet mellanrätter presenteras mycket gröna, naturliga nordiska råvaror – närproducerat, ekonomiskt och ekologiskt.

– Matkonceptet bygger på en meny med mycket smaker utan att det behöver vara fine dining. Vi kanske inte alltid jobbar med de ädlaste styckdetaljerna utan väljer en annan del men gör det spännande och smakrikt.

Bella Seger pratar om säsongens första sparris, att sätta tänderna i den första färskpotatisen – och det skiner om henne. Hon nämner rätter från NABO – en torsk med fjolårets inlagda tomater, ett krämigt skum på silverlök serverad med brödkrutonger. Strax före intervjun var hon på löptur och gjorde sig en ”enkel lunch” – ryggbiff.

– Så enkelt men sinnessjukt gott! Det ska smaka gött. Jag är en riktig smaknörd och lagar även mat hemma med höga smaker. Varför laga mat som inte är god? säger hon och skrattar.

Matintresset har hon alltid haft med sig. Bella Seger berättar om när hon och hennes bror som små fick tillreda egna goda smörgåsar hos deras farmor som serverades på ett snurrfat.

– Jag har alltid haft vällagad mat omkring mig.

Hon är Gastro-skolad där hon jobbade under sex år och där lärde sig att älska och vårda råvaror. Hon har även jobbat som kock i Köpenhamn, Norge och Stockholm innan hon kom till Helsingborg där hon sammantaget har startat tre krogar. De två första frekventerade White Guide och målet är att även NABO ska bli ständigt återkommande, även om det inte blev så i fjol.

– Jag har haft en tuff resa under gångna året med fysiska problem, men nu känner jag att jag äntligen är på väg tillbaka och jag kommer att jobba stenhårt för White Guide. Jag har svårt att sitta still och kommer på nya projekt och sätt att utveckla smaker hela tiden. Jag är nog kicksökande.

Nyligen har hon tagit motorcykelkörkort och kastar sig allt som oftast ut i olika smakupplevelser.

Hur får du kickar som kock?

– När jag jobbar med riktigt schysta råvaror och sätter smakerna – det är sådan lycka!

För Bella Seger jobbar till största del i köket – men har svårt att hålla sig ifrån restaurangen.

– Det blir att jag går ut och pratar med gästerna. Kanske lite för mitt eget ego, säger hon med ett skratt.

– Nej, men jag blir glad av att se dem och jag hoppas att de känner samma sak när de träffar mig. Jag vill som sagt att det ska vara familjärt här.

Hon är glad att vara en del av Helsingborgs krogliv och menar att det har hänt mycket på kort tid.

– Vi har ett helt annat utbud i dag. Helsingborg är en ganska liten stad men levererar som en storstad på många sätt. I dag finns det massor med bra mat att äta här och jag går själv gärna ut och tar något att äta och dricka. Det är också ett sätt att hålla sig à jour.

Hur ser du på en möjlig konkurrenssituation i stan?

– Jag känner många krögare här och gläds så klart med deras framgång så som jag tror att de känner för mig. Jag tycker det är kul att det finns så många alternativ och tipsar gärna våra besökare om andra restauranger om vi är fullbokade. Så länge man håller fanan högt och gör sitt bästa finns det utrymme för många aktörer.

Hur ser du på framtiden – vad har du för mål?

– Jag har hela tiden tankar och grejer på gång. I höst ska jag utbilda mig till sommelier. Sedan vill jag utveckla cateringdelen och så tänker jag om man kanske kan göra några slags bakfickor under stämpeln NABO.

Fotnot. Denna artikel har tidigare publicerats i Lokaltidningens magasin RES.

Personligt

Namn: Isabell ”Bella” Seger.

Ålder: 33.

Gör: Driver NABO Matbar tillsammans med Sussie Larsson.

Fritid: "Motorcykel, då kör jag HD Sportster så klart!"

Äter helst: "Vällagad mat!"

Dricker helst: "Gott vin".

Livsmotto: "Leva gott, länge och lyckligt".

Mål: "Vara en långsiktigt framgångsrik krögare med kärlek till det jag gör".

Publicerad 22 July 2019 00:00