I den vänstra bilden André Varga. I den högre hans kompis Martin Kristenssen som är betydligt mer van vid den här typen av utmaningar än vad André är.

I den vänstra bilden André Varga. I den högre hans kompis Martin Kristenssen som är betydligt mer van vid den här typen av utmaningar än vad André är. Foto: Privat

Galna utmaningen – de ska simma ända till Ven: "Jag är en yes-man!"

Tuff utmaning för ovane simmaren André Varga

HELSINGBORG.

Trots att André Varga är långt ifrån att vara någon van simmare så har han tackat ja till en utmaning modell större: han ska simma ända från Landskrona till Ven, en prövning på flera kilometer.

Han erkänner själv utan omsvep att det är en knasig grej att göra. Frågan är vad som får en man som inte på något vis är van vid att simma några längre sträckor att bestämma sig för att göra det här?

– För tio-elva månader sedan när min gode vän Martin Kristenssen deltog i Iron man i Kalmar frågade han mig om jag ville vara med på Iron man 2019. Jag är ju en yes-man som känner att jag måste tacka ja till såna här grejor så det blev ett ja. Nu har jag tränat sedan dess inför Iron man som sker den 17 augusti. Och nu på lördag (den 3 augusti, reds.anm.) ska jag och Martin ladda upp genom att simma till Ven, säger André Varga som bor i Helsingborg men arbetar i Landskrona där han är född och uppvuxen.

Nu på lördag morgon börjar simturen från Lindeshamn i Landskrona mot Ven. En tur på uppskattningsvis mellan fem och sex kilometer, lite beroende på strömmarna.

– Det blir ett lite längre träningspass, säger han.

Onekligen! Men varför Ven?

– Det har alltid funnits storys från när man var liten och badade i Lagunen i Landskrona om att simma till Ven. En grej många pratade om, en häftig grej.

Hur simvan skulle du säga att du är?

– Inte så värst, jag började crawla på hösten förra året. Det är svårt i början men man märker att så länge man gör det konsekvent så blir man van ganska snabbt. Men jag har ju inte simmat mycket annars, det är därför sådana här satsningar blir lite galna.

De båda vännerna har nu en spännande gemensam utmaning framför sig.

De båda vännerna har nu en spännande gemensam utmaning framför sig. "Vi gör det här tillsammans", säger André som sitter bakom ratten på den här bilden. Foto: Privat

Hur kommer det gå till då?

– Jag och Martin kommer att simma tillsammans. Sen har vi en kille, Tom Brandt, som kommer att köra en följebåt intill. Det är så jäkla mycket båtar i sundet så det hade varit omöjligt att göra detta utan båt.

Du tar dig inte vatten över huvudet då?

(Skratt) – Det gör jag nästan hela tiden, så det är inget nytt!

Jaså, berätta mer!

– Nej, men det spelar ingen roll om det handlar om mitt företagande eller något annat. Allt tenderar att bli ganska mycket oavsett vad man tar sig an. Det är att jag liksom vill gå helhjärtat in i allt.

Vad skulle få dig att inte komma ända fram till Ven?

– Det är om kroppen skulle ge upp, att man i psyket vill fortsätta men att kroppen säger ifrån. Strömmarna kan bli tuffa vad jag har hört. Då får någon dra mig upp i båten. Men jag kommer inte ge upp tanken om målet hur lätt som helst.

Vad händer på Ven sen då?

– Ja... jag hade ju tänkt att vi skulle sätta oss och käka lite rökt fisk där men Tom (båtföraren, reds.anm.) hade lovat att köra några bekanta till Kastrup sen på dagen så vi får ta båten direkt tillbaka till Landskrona sen.

Inte surt att inte få vara kvar lite?

– Nja, det är ingen fara. Jag får fira i Landskrona sen istället. Det gör inget.

Men du slipper i alla fall simma tillbaka till Landskrona.

– Ja, det slipper jag. Det är kanske så man kommer att känna efter de goa kilometrarna i vattnet.

Publicerad 02 August 2019 11:03